«Θρήνησαν» οι εκκλησίες ανά την Ελλάδα για την Αγιά Σοφιά - Ιερώνυμος: «Αίτημά μας να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα» (εικόνες)

Newsroom L&O 24-07-2020 20:50 Τελευταία ενημέρωση: 24-07-2020 22:54
«Θρήνησαν» οι εκκλησίες ανά την Ελλάδα για την Αγιά Σοφιά - Ιερώνυμος: «Αίτημά μας να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα» (εικόνες)
Ημέρα πένθους η σημερινή για την Ορθόδοξη Εκκλησία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τέλεσε το βράδυ της Παρασκευής την Ιερά Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στη Μητρόπολη των Αθηνών.

Όλες οι εκκλησίες της χώρας τέλεσαν την ίδια Ακολουθία, καθώς η σημερινή μέρα κηρύχτηκε ημέρα πένθους για την ελληνορθόδοξη Εκκλησία μετά τη μετατροπή της Αγία Σοφίας σε τζαμί και την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής.

Στην ακολουθία συμμετείχε πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υγείας Β Κικίλιας, ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος και ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλλογιάννης.

«Ο μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας γίνεται άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που, κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να εμπεδώσουν, όπως αυτοί νομίζουν, την κυριαρχία τους», ανέφερε στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων.

«Απόψε είναι μαζί μας όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί μέσα σε αυτόν τον κόσμο που δεν ακούνε, που δεν βλέπουν, που δεν καταλαβαίνουν. Εμείς είμαστε ευτυχισμένοι που με τις ευαισθησίες της ψυχής μας θέλουμε να λέμε ότι είμαστε πολιτισμένοι και αγωνιζόμαστε για αυτόν τον πολιτισμό», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Απόψε προσευχηθήκαμε, αλλά το αίτημα μας δεν θα είναι μόνο σημερινό, αλλά και συνεχές, να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα. Η βαρβαρότητα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής μας και τα μάτια πολλών από μας είναι κλεισμένα. Αυτό που σημαδεύεται σήμερα και σημειώνεται, δηλαδή η προσβολή του πολιτισμού και η αναίδεια και η άρνηση της ανθρωπιάς είναι τα προβλήματα που πρέπει να μας απασχολούνε. Να ευχηθούμε λοιπόν η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια», πρόσθεσε.

Σε κλίμα κατάνυξης ο Ακάθιστος Ύμνος σε Λαμία και Λιβαδειά

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης εξελίχθηκε η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον μητροπολιτικό ναό της Λιβαδειάς προεξάρχοντος του Mητροπολίτη Θηβών και Λιβαδειάς, Γεωργίου. Οι κάτοικοι της περιοχής προσήλθαν στο ναό, όπως επίσης και έξω από αυτόν, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου εξελίχτηκε σε κλίμα κατάνυξης καθώς εντός του ναού επικρατούσε χαμηλότατος φωτισμός.

Μέσα στο ίδιο κατανυκτικό κλίμα εξελίχθηκε η ιερά ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου και στη Λαμία όπου στη Μητρόπολη της πόλης συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι γεμίζοντας κυριολεκτικά τόσο εσωτερικά το μητροπολιτικό ναό αλλά και στον εξωτερικό χώρο καθώς διακόπηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.

Την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου και συνολικά της εκδήλωσης ο ίδιος ο μητροπολίτης κκ Συμεών την ενέταξε ως «συμμετοχή στο πένθος της ρωμιοσύνης». Ο μητροπολίτης Φθιώτιδας κκ Συμεών τόνισε ότι «πρόκειται για μια εκδήλωση μέσα σε κλίμα μνήμης και προσευχής απέχοντας από κάθε στοιχείο εχθρότητας». Μάλιστα σημείωσε ότι «επιθυμία μας είναι να βασιλέψει στο μυαλό και τις αποφάσεις όλων των ηγετών το συμφέρον και το όφελος των ανθρώπων, των λαών και των πολιτισμών».

Επιπλέον ο μητροπολίτης Φθιώτιδας προσδιόρισε πως «οι άνθρωποι δεν θέλουν να ζουν ούτε με εντάσεις ούτε με εχθρότητα αλλά έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ζουν ειρηνικά σεβόμενοι τον πολιτισμό του καθενός, τα μνημεία και την ιδιαιτερότητά του, θέλουν διάλογο κατανόηση και αλληλοπεριχώρηση», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα στην εξέλιξη της ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου ήταν ιδιαίτερα κατανυκτικό αφού και εντός του μητροπολιτικού ναού τα φώτα ήταν σβηστά. Παρόντες στην ακολουθία ήταν και οι αρχές της περιοχής.

Θεσσαλονίκη: Ο Ακάθιστος Ύμνος στον Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας - Πορεία διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Τον Ακάθιστο Ύμνο έψαλλαν απόψε πιστοί και στη Θεσσαλονίκη, μετά την ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

Στην ακολουθία παρέστη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος, ενώ την παρακολούθησαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κληρικοί και απλοί πολίτες.

Έξω από τον Ιερό Ναό είχαν συγκεντρωθεί μέλη θρησκευτικών σωματείων και άλλων οργανώσεων, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη μετατροπή, μετά από 86 χρόνια, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της διατήρησης του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας κ.ά, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Τουρκικό Προξενείο επί της οδού Αγίου Δημητρίου, όπου αστυνομικές δυνάμεις έστησαν φραγμό και ανέκοψαν την πορεία τους. Αφού έμειναν στο σημείο, συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα, επέστρεψαν στο σημείο της αφετηρίας και διαλύθηκαν.

Ιερός Θρήνος για την Αγιά Σοφιά και στο Βόλο

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και περισυλλογής, η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος συμμετείχε σήμερα στον Πανορθόδοξο θρήνο, λόγω της άνευ προηγουμένου, κατά την νεότερη ιστορία, βεβήλωσης του Ιερού παλλαδίου της Ορθοδοξίας, του Πανιέρου Ναού της του Θεού Σοφίας, στην Πρωτεύουσα της Ρωμιοσύνης Κωνσταντινούπολη. Με εντολή του Σ εβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, στις 12 το μεσημέρι ήχησαν πένθιμα οι καμπάνες των Ιερών Ναών και Μονών της Τοπικής μας Εκκλησίας, εις ένδειξιν πένθους, για την μετατροπή του Καθεδρικού Ναού της Χριστιανοσύνης σε εργαλείο πολιτικής και όργανο διέγερσης των πλέον καταδικαστέων αισθημάτων θρησκευτικού φανατισμού και παροξυσμού, που συνιστούν ντροπή και κόλαφο για την πολιτισμένη ανθρωπότητα του 21ου αιώνα.

Το απόγευμα σε όλους τους Ναούς και τις Μονές, τελέστηκε ο Εσπερινός και η Ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως της Παναγίας. Επίκεντρο του πανδήμου ιερού θρήνου ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου εν πληθούση Εκκλησία τελέστηκε ολόκληρος ο Ακάθιστος Ύμνος, από τους Ιερείς του Ναού και πλειάδα Ιεροψαλτών, ως κατάθεση ψυχής στην Υπεραγία Θεοτόκο, προς την οποία ο πιστός λαός απευθύνθηκε με πόνο και υιική αγάπη, με τον διαχρονικό θρήνο της Αλώσεως «σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις…..» καιτο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια».

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, με πάλλουσα από την συγκίνηση φωνή, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «όλη αυτή η σύναξη του λαού είναι ένα ξέσπασμα της καρδιάς μας και απόψε είναι η ώρα της καρδιάς… Συγκεντρωθήκαμε εδώ, όχι για να διαδηλώσουμε με υψωμένες γροθιές τα εθνικά μας δίκαια και τους οραματισμούς μας, αλλά με υψωμένα χέρια στην Υπέρμαχο Στρατηγό ζητούμε να μεσιτεύσει για την συγχώρηση των αμαρτιών μας και να δώσει το ποθούμενο της ψυχής μας στον πικραμένο και συχνά προδομένο λαό μας…»

Συμμετέχων στην ημέρα του ιερού Θρήνου, ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος δήλωσε ότι «η ιστορία γράφεται μία φορά και δεν διαγράφεται. Η Αγιά Σοφιά ήταν, είναι και θα είναι η ψυχή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Η έκφραση φανατισμού και μισαλλοδοξίας εκ μέρους της γείτονος, η ύβρις κατά του πανανθρώπινου πολιτισμού, θα επιφέρουν την νέμεση και την δικαίωση των διαχρονικών πόθων και δικαίων μας. Ζει Κύριος ο Θεός και η Υπεραγία Θεοτόκος, η οποία στέκει αγέρωχη στους αιώνες από το Ιερό της Αγιά Σοφιάς, ευλογώντας ακόμα και τους διώκτες Της».

(Από το τοπικό μέσο Βόλου TheNewspaper)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo