• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ο Τσιάρας για παραπομπή Παπαγγελόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο, συγκάλυψη ευθυνών στο Μάτι και ελληνοτουρκικά (Βίντεο)

lawandorder.gr 23-07-2020 12:10 Τελευταία ενημέρωση: 23-07-2020 12:11
Ο Τσιάρας για παραπομπή Παπαγγελόπουλου σε Ειδικό Δικαστήριο, συγκάλυψη ευθυνών στο Μάτι και ελληνοτουρκικά (Βίντεο)
Ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για όλα τα φλέγοντα ζητήματα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας σχολίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, αλλά και τις αποκαλύψεις για το Μάτι.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, που τοποθετήθηκε στο MEGA, οι ενέργειες του Ερντογάν, με τελευταία τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι θέματα που επαναλαμβάνονται σε κύκλους χρόνων και δείχνουν ότι η γειτονική χώρα δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα σε μια πορεία εκδημοκρατισμού και ευρωπαϊκής προσέγγισης, την οποία είχε υποσχεθεί τα προηγούμενα χρόνια.

«Αν είμαστε αρκετά προσεκτικοί θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κίνηση από την Τουρκία», υποστήριξε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «με αυτή την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά δείχνει μια δυσκολία να προχωρήσει σε μια ολοκλήρωση ως χώρα, που θα την οδηγούσε σε μια ευρωπαϊκή πορεία και μια πραγματικότητα περισσότερο πολιτισμένη και δημοκρατική».

Αναφορικά με τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και την παραπομπή Παπαγγελόπουλου, ο κ. Τσιάρας υποστήριξε πως η διαδικασία είναι μια αμιγώς κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία αποφασίζεται, διαμορφώνεται και προχωράει μέσα από τις επιλογές του ελληνικού κοινοβουλίου.

Για την πορεία της υπόθεσης δήλωσε πως έλαβε επιστολή από τον πρόεδρο της Βουλής στην οποία τίθεται ερώτημα για κατάρτιση καταλόγου μελών που μπορούν να κληρωθούν για να συστήσουν την ειδική επιτροπή των δικαστών που θα εξετάσει αν πρόκειται να παραπεμφθεί η υπόθεση Παπαγγελόπουλου σε ειδικό δικαστήριο ή όχι. Την επιτροπή απαρτίζουν πέντε μέλη, τρεις αεροπαγίτες και δύο μέλη του ΣτΕ.

Για το αν θα ενταχθεί η υπόθεση Τουλουπάκη στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, υποστήριξε πως ως κυβέρνηση δεν εμπλέκουν την εκτελεστική εξουσία με το κοινοβούλιο. «Σε μια δημοκρατική πολιτεία υπάρχει απόλυτη διάκριση των εξουσιών», είπε σχετικά.

Μίλησε ακόμα και για το Μάτι και για το πώς έχει εξελιχθεί η υπόθεση σε νομικό πλαίσιο δύο χρόνια μετά την τραγωδία και το θάνατο 102 ανθρώπων.

«Η δουλειά που έγινε ήταν πολύ σοβαρή», υποστήριξε, «με 100αδες μάρτυρες και καταθέσεις», πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως πρέπει να εξεταστούν όλα τα στοιχεία.

«Όλη η υπόθεση κινήθηκε σε σωστά πλαίσια, έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες ανακρίσεις και έχουν συλλεχθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Για τι αποκαλύψεις σχετικά με την απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών, ο κ. Τσιάρας υποστήριξε πως οι αποκαλύψεις αυτές δημιουργούν τεράστιο προβληματισμό και μια γενικότερη αίσθηση απαράδεκτων συμπεριφορών.

«Όταν χάνουμε 102 ανθρώπους προφανώς πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo