16.2 C
Athens
14.5 C
Thessaloniki
Σάββατο 27 Απριλίου 2024
More

    Ανεξέλεγκτη καύση σκουπιδιών στη χωματερή της Καλύμνου – Εικόνα ντροπής και κίνδυνος για τους πολίτες (Βίντεο-Εικόνες)


    Καθημερινές καύσεις σκουπιδιών στο χώρο ανεξέλεγκτης χωματερής διάθεσης αποβλήτων στην Κάλυμνο, αποτελούν εδώ και χρόνια πρόβλημα δυσεπίλυτο με επικίνδυνες διαστάσεις για το περιβάλλον, τους πολίτες και τους επισκέπτες του ακριτικού νησιού.
    Διαχρονικά οι Δήμαρχοι δείχνουν ανεπαρκείς να δώσουν λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα με τις όποιες προθέσεις να εξαντλούνται στα λόγια και τις υποσχέσεις.
    Από την άλλη και η κεντρική πολιτική σκηνή, οι εκάστοτε βουλευτές Δωδεκανήσου δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες του κατοίκους. Θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποστηρίξουν πως …δεν το βλέπουν, κάτι όμως που είναι αδύνατο καθώς η παράνομη χωματερή, για την οποία η χώρα καταβάλει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι στην είσοδο του λιμανιού, στην περιοχή Γιαννοχώραφα.
    Στο σημείο καίγονται ανεξέλεγκτα, οικιακά απόβλητα, ιατρικά απόβλητα, λάστιχα και παντός είδους απορρίμματα.
    Μάλιστα προ ημερών, εντοπίστηκε φορτηγό γεμάτο στρώματα προερχόμενα από την Κω, να επιχειρεί να τα πετάξει στην χωματερή της Καλύμνου!
    Όλο αυτό το επικίνδυνο μείγμα από τις καύσεις, διαχέεται στην ατμόσφαιρα με όποιες συνέπειες.
    Το lawandorder.gr κατέγραψε ενδεικτικές εικόνες από την καύση σκουπιδιών το πρωί της Πέμπτης 16 Ιουλίου. Μάλιστα οι καπνοί είχαν κατέβει χαμηλά στο δρόμο με αποτέλεσμα όσοι περνούσαν από το σημείο, να κρατάνε κυριολεκτικά την αναπνοή τους, για να μην αναπνέουν τους καπνούς.
    Σύμφωνα με μελέτες, τέτοιου είδους καύσεις είναι ύποπτες για «καρκινογενέσεις και πνευμονοπάθειες» όπως άλλωστε έχει επισημανθεί ψήφισμα-καταγγελία συλλόγων και σωματείων Καλύμνου προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμαρχο Καλυμνίων.
    Δυστυχώς, αντί να δώσουν βάρος προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος χώρος για την καύση των σκουπιδιών, κάποιοι κάνουν πλάκα, χαρακτηρίζοντας την χωματερή «ηφαίστειο» που καίει από το πρωί έως το βράδυ.
    Η χωματερή αποτελεί ντροπή για την Κάλυμνο καθώς είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, διοχετεύει στο έδαφος μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων, που επίσης ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις και εγκεφαλοπάθειες, ενώ δημιουργεί κάκιστη εικόνα για τους επισκέπτες του νησιού.
    Ενεργές ομάδες πολιτών συχνά πυκνά φέρνουν το θέμα στην επιφάνεια, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα φαίνεται να είναι μακριά από την Αθήνα, οπότε δεν «ιδρώνει το αυτί» κανενός υπουργού.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ