Εβίτα Βαρελά, δικηγόρος, στο L&O: «Σπάσαμε τα ισόβια»

Γεωργία Παλαμίδα 17-07-2020 12:23 Τελευταία ενημέρωση: 17-07-2020 12:27
Εβίτα Βαρελά, δικηγόρος, στο L&O: «Σπάσαμε τα ισόβια»
Η γνωστή ποινικολόγος μιλά για την ποινή που επιβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στη Γερμανίδα που καταδικάστηκε για το θάνατο του 64χρονου συντρόφου της το Φεβρουάριο του 2019 στο Χαλάνδρι

Ολοκληρώθηκε χτες, Πέμπτη, η δίκη που διεξάγονταν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας με κατηγορούμενη μια Γερμανίδα, σύντροφο του 64χρονου, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2019 είχε βρεθεί νεκρός, τυλιγμένος σε σεντόνι μέσα στο διαμέρισμά τους στο Χαλάνδρι.

Δικαστές και ένορκοι, επέβαλλαν με απόφασή τους κάθειρξη 14 ετών στην κατηγορουμένη, αφού προηγουμένως την έκριναν ένοχη για τη δολοφονία του 64χρονου. Της αναγνώρισαν, πάντως, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της ανθρωποκτονίας, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια.

Η συνήγορος υπεράσπισης της Γερμανίδας, Εβίτα Βαρελά, μιλώντας στο LawandOrder για τη διαδικασία στο ακροατήριο και την υπεράσπιση της Γερμανίδας τόνισε ότι «όπως είχα υποστηρίξει εξ αρχής υπήρξα συνεπής και ανέλαβα το δύσκολο έργο της υπερασπίσεως και ειδικότερα την άρνηση της κατηγορίας της εντολέως μου. Στην αγόρευση μου ανέπτυξα όλα όσα ελέχθησαν κατά την διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας, ειδικότερα ότι η εντολέας μου κατηγορείται για την πράξη της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως αποκλειστικά και μόνο μέσω σεναρίων, ότι η πράξη της περιορίζεται στην χορήγηση λίγων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο ποσοτικός προσδιορισμός των οποίων δεν κατέστη δυνατός σύμφωνα με το πόρισμα της τοξικολογικής εκθέσεως και με πρόθεση να κατευνάσει τον σύντροφο της όχι να τον δολοφονήσει. Επίσης, από την μια πλευρά δεν υπάρχει αιτία θανάτου και πάλι σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις λόγω προχωρημένης σήψης του πτώματος και από την άλλη, υπάρχει βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου που ανήκει αδιαμφισβήτητα στα άτομα υψηλού κινδύνου και που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούσε να πεθάνει από παθολογικά αίτια, όπως προκύπτει από την ιατροδικαστική έκθεση και όπως ανέδειξε κατά την ακροαματική διαδικασία ο Ιατροδικαστής κ. Τσαντίρης».

«Η εικασία περί αποφράξεως των αεροφόρων αγωγών κατά την άποψη μου», σημείωσε η κ. Βαρελά, «αποδομήθηκε πλήρως, διότι δεν υπήρχαν αντίστοιχα ευρήματα ασφυκτικού επεισοδίου, ούτε και σημεία πάλης, συνεπώς θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνει δεκτό ότι δεν υπήρξε τέτοια πράξη εκ μέρους της κατηγορουμένης».

Αναφερόμενη στην ψυχική-ψυχολογική κατάσταση της πελάτισσάς της, η κ. Βαρελά, επισήμανε ότι «απορίας άξιο παραμένει γιατί δεν διατάχθηκε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, ενώ ο ίδιος ο ψυχίατρος κ. Καραΐσκος, που κατέθεσε στο δικαστήριο, δήλωσε ότι η κατηγορούμενη υπέστη ψυχωσικό επεισόδιο, δηλαδή, ότι δεν είχε επαρκή αντίληψη της πραγματικότητας, με αποτέλεσμα να μην καλέσει για βοήθεια το ασθενοφόρο. Δεν καταλάβαινε ή δεν μπορούσε να πράξει με λογική, να διαμορφώσει σωστή βούληση και να την κάνει πράξη».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της εισαγγελέως, η κ. Βαρελά, υπογράμμισε ότι «ήταν καταδικαστική και στηρίχθηκε σε δικές της υποθέσεις και θεωρίες, που δεν έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής, αλλά και σε καταθέσεις μαρτύρων που ήταν αναξιόπιστοι. Θεωρώ, όμως, ότι υπήρξε δίκαιη στο τέλος, καθώς μετά τις αγορεύσεις, έχοντας λάβει υπόψιν κάποια στοιχεία που αναδείχθηκαν και αντικρούσθηκαν, κατά την άποψη μου επαρκώς, τελικώς αναγνώρισε στην κατηγορουμένη το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς κατ’ άρθρο 84 παρ. 2Ε ΠΚ και, μάλιστα, στην πρόταση για επιβολή πρόσκαιρης κάθειρξης αντί για ισόβιας, όπως προβλέπει το νέο άρθρο του ΠΚ 299 παρ. 1 εδάφιο 2 ΠΚ, μετά τις αλλαγές του Νόμου, πρόταση που υπεβλήθη από τον έτερο συνήγορο υπερασπίσεως κ. Σπύρο Δημητρίου, που μαζί είχαμε αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο της υπεράσπισης, η ίδια εισαγγελέας την έκανε δεκτή, τελικά, όμως, απερρίφθη κατά μειοψηφία 5-2 από το σεβαστό δικαστήριο».

Και η κ. Βαρελά καταλήγει: «Το αποτέλεσμα είναι ότι η εντολέας μου καταδικάστηκε σε 14 χρόνια πρόσκαιρης κάθειρξης, το οποίο σημαίνει ότι με την υφ’ όρον απόλυση σε 4-5 χρόνια θα είναι ελεύθερη. Μέχρι τότε ελπίζω να έχει προηγηθεί η έφεση που έχουμε καταθέσει και να μπορέσει να λάμψει η αλήθεια έστω στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo