16.9 C
Athens
18.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Μπαράζ δικαστικών ερευνών μετά τη δίωξη Τουλουπάκη για Novartis – Τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης


    «Τσουνάμι» δικαστικών ερευνών αλλά και μια βαρύτατη ποινική δίωξη εις βάρος της Ελένης Τουλουπάκη, «πυροδότησαν» τα δυο αντικρουόμενα πορίσματα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη κατόπιν έρευνας που αμφότεροι διενήργησαν για τους χειρισμούς της εισαγγελέως Διαφθοράς στην υπόθεση της Novartis.Τα δυο πορίσματα των ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών διαβιβάστηκαν στον προϊστάμενο τις εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ευ. Ιωαννίδη, προκειμένου εκείνος να προχωρήσει στις δικές του ενέργειες, όπως και έγινε. Χθες από την εισαγγελία Πρωτοδικών ασκήθηκε δίωξη εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη για ένα κακούργημα και τέσσερα πλημμελήματα (όπως ζητούσε ο κ. Ζαχαρής) και παράλληλα διατάχθηκαν δυο ακόμη προκαταρκτικές έρευνες για άλλα πρόσωπα και ζητήματα (όπως ζητούσε ο κ. Σοφουλάκης).
    Συγκεκριμένα, η πρώτη έρευνα που διατάχθηκε σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Σοφουλάκη θα διενεργηθεί προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη αδικημάτων (όπως για παράδειγμα ψευδορκία) από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή και την τέως επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Να σημειωθεί ότι ο κ. Αγγελής και η κυρία Ράικου είχαν καταθέσει ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία για την κυρία Τουλουπάκη και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τόσο ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής όσο και ενώπιον των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας θα ελεγχθεί ενδεχόμενο διάπραξης αντίστοιχων αδικημάτων, εκ μέρους του Νίκου Μανιαδάκη, του Κων. Φρουζή και του Ν. Μανία, που επίσης έχουν καταθέσει στις αρμόδιες αρχές.
    Η δεύτερη έρευνα που θα χρεωθεί άλλος εισαγγελέας θα ξεκινήσει προκειμένου να «ψαχτούν» περαιτέρω συγκεκριμένες πράξεις που αναφέρονται στις μηνύσεις που είχαν καταθέσει εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη τα πολιτικά πρόσωπα που αρχικώς ενεπλάκησαν στην υπόθεση από την εισαγγελία Διαφθοράς και εν συνεχεία οι καταγγελίες για αυτούς αρχειοθετήθηκαν. Μεταξύ αυτών οι Αντ. Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ευ. Βενιζέλος. Πρόκειται για πράξεις που αφορούν στους χειρισμούς της κυρίας Τουλουπάκη στην υπόθεση της Novartis τις οποίες οι δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου δεν πρόλαβαν να ερευνήσουν.
    Τι έρχεται
    Μετά την άσκηση δίωξης εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη– δίωξη που ή ίδια δήλωσε ότι θα προσφύγει αρμοδίως για να ακυρώσει – αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία ώστε η ίδια να τεθεί εκτός της εισαγγελίας Διαφθοράς. Η διαδικασία προβλέπει πως ο υπουργός Δικαιοσύνης αποστέλλει ερώτημα στο 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου για να τεθεί σε προσωρινή αργία η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς μέχρι την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. Να σημειωθεί πως το ΑΔΣ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να κρίνει το θέμα. Ακόμη, αναμένεται να ξεκινήσει και πειθαρχικός έλεγχος για την κυρία Τουλουπάκη από τους αρμόδιους ιεραρχικά ανώτερους της δικαστές.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ