«Βόμβα» Αποστολάκη: Τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς θα τους είχαμε επιστρέψει αν…

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 16-07-2020 10:31
«Βόμβα» Αποστολάκη: Τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς θα τους είχαμε επιστρέψει αν…
«Θεωρώ ότι δεν συμφέρει κανέναν το θερμό επεισόδιο. Οι πιθανότητες να προκύψει είναι λίγες. Και η προετοιμασία και η βούληση για να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να είναι σαφής»

Τη «στεγνή», απολύτως Μακιαβελική και απολύτως αντίθετη από πλευράς ηθικής άποψη ότι η Ελλάδα θα είχε επιστρέψει άμεσα τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο, αμέσως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος εναντίον του Προέδρου Ερντογάν στη γείτονα, αν είχε καταστεί δυνατή η επικοινωνία του ίδιου με τον Τούρκο (τότε) ομόλογό του Στρατηγό Χαλουσί Ακάρ κι αν δεν είχε προλάβει στο μεταξύ να επέμβει η ΕΛΑΣ, η Δικαιοσύνη και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες παροχής ασύλου προς αυτούς, παρέσχε ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και μετέπειτα υπουργός Εθνικής Αμύνης Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο Mega, με την ευκαιρία της επετείου της εκεί απόπειρας αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016!

Ο ναύαρχος σχολίασε και όλο το παρασκήνιο από ελληνικής πλευράς της ημέρας εκείνης και αμφότερα έχουν εξαιρετικό -ιστορικό πλέον- ενδιαφέρον, καθώς «αποδεικνύουν» ότι τα όσα υποστήριζε ο Ερντογάν ότι δηλαδή ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «του είχε υποσχεθεί ότι θα τους επέστρεφε στην Τουρκία», δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα, θέτοντας έτσι κι ένα άλλο, καθαρώς ΗΘΙΚΗΣ τάξεως ζήτημα για μία (υποτίθεται) «αριστερή κυβέρνηση», που (επίσης υποτίθεται) προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία όμως -παρ’ ολίγο- η ίδια να μην τα λάμβανε καθόλου υπόψη, έχοντας προσπαθήσει μάλιστα αρκετά, όπως υποστηρίζει σήμερα ο Ναύαρχος Αποστολάκης, περί του αντιθέτου!

«Είχαμε την πληροφορία ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα από το μεσημέρι. Ότι έγινε μία συνάντηση του Ακάρ με τον διευθυντή της ΕΥΠ (Σημ. Συντ.: της τουρκικής ΜΙΤ εννοεί) που του είπε ότι ακούγεται αυτό. Φώναξε τους αρχηγούς, τους είπε για το ενδεχόμενο, και εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα. Το βράδυ που άρχισε να εξελίσσεται το πραξικόπημα, προσπάθησα να επικοινωνήσω, δεν υπήρχαν τηλέφωνα. Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις του Ερντογάν, ξέραμε ότι είναι σε ένα ξενοδοχείο και κάποια στιγμή είδαμε και ένα αεροπλάνο το οποίο ερχόταν να τον παραλάβει», σημείωσε ο Ναύαρχος Αποστολάκης, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα περί του αν η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει ελικόπτερο στην Τουρκία να παραλάβει τον Ερντογάν, αν αυτό κρινόταν αναγκαίο.

«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη, γιατί υπήρχε περίπτωση να εξελιχθεί το πραξικόπημα και να έχουμε διαρροές, να προσπαθούν να έρθουν άνθρωποι στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγουν ή σαν αντίδραση στις εσωτερικές υποθέσεις. Εκείνο το βράδυ είχαμε μια καλή κινητοποίηση. Ο στόλος ήταν όλος έξω. Οι πληροφορίες ήταν αρχικά ότι το πραξικόπημα είχε πετύχει και ο Ερντογάν είχε χάσει, και από το βράδυ και μετά άρχισε να ανατρέπεται η κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικώς.

Σε άλλη ερώτηση περί του αν ο Πρόεδρος Ερντογάν γνώριζε εκείνο το βράδυ ότι η Ελλάδα μπορούσε να τον διασώσει αν χρειαζόταν, ο Ναύαρχος Αποστολάκης σημείωσε: «Όχι, δεν μπορώ να το διαβεβαιώσω, ούτε να το διαψεύσω. Έγινε προσπάθεια επικοινωνίας αν χρειαζόταν κάτι να γίνει. Νομίζω ότι τηρήσαμε μια πολύ καλή στάση στην υπόθεση».

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει πίσω το ελικόπτερο με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρουπόλεως, κάτι που δεν έγινε δυνατό, καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά, όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

«Ακόμα και τη στιγμή που ήρθε το ελικόπτερο με τους 8 έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψει το ελικόπτερο πίσω, αλλά είχαν χαθεί οι επικοινωνίες. Όταν έγινε η προσγείωση του ελικοπτέρου προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ακάρ, γιατί θα είχε κλείσει το θέμα πολύ πιο ομαλά. Όταν μου ζήτησε ο Ακάρ να γυρίσουν οι 8 στην Τουρκία είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα. Το θέμα ήταν εκείνη τη στιγμή, πριν γίνουν αποδεκτοί, να υπήρχε κάποια συνεννόηση και να γινόταν αυτό που έπρεπε», κατέληξε ο Ναύαρχος με έναν απολύτως κυνικό ρεαλισμό ιδίως όταν πρόκειται για Τούρκους στρατιωτικούς πραξικοπηματίες κατά του Ερντογάν, τις ενέργειες του οποίου υφιστάμεθα ως χώρα σήμερα.

Αναφορικώς με το τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα από τώρα και στο μέλλον από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο απόστρατος Ναύαρχος και πρώην ΥΕΘΑ τόνισε ότι πρέπει «να περιμένουμε αυτό που έχει δείξει ο Ερντογάν, ότι δεν αλλάζει γνώμη και αυτό που θέλει να κάνει, ανεξαρτήτως από το αν υπάρχει σοβαρή πίεση από διεθνείς φορείς και επιπλέον ότι περνάει ένα μήνυμα αυτή τη στιγμή στον ισλαμικό κόσμο ότι αυτό που νομίζει ότι μπορεί να κάνει ως κυρίαρχο κράτος το έκανε πράξη ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις. Περιμένουμε ότι δεν θα αλλάξει τις απόψεις του και δεν θα πειστεί να κάνει πίσω σε όσα έχει δηλώσει».

Αναφορικώς με το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων της εποχής μας, ο Ναύαρχος Αποστολάκης σημείωσε ότι είναι «χλιαρός, είναι ο ρόλος των ισχυρών, με μία λέξη. Αυτό τη στιγμή από όλη τη διεθνή κοινότητα έχουμε εισπράξει φραστικές υποστηρίξεις, χωρίς να υπάρχουν προοπτικές να γίνουν κάποιες ενέργειες ώστε να φρενάρουν τις ενέργειες της Τουρκίας. Και δυστυχώς φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξουν».

Και πρόσθεσε: «Τελικά σε πρώτη φάση πρέπει να είμαστε ικανοί εμείς να διαχειριστούμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μην φτάσουν τα πράγματα στο να γίνει στρατικοποίηση. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. Υποστηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Θεωρούμε ότι αυτά μας δίνουν δίκιο. Κάποιος πρέπει να τα προασπίσει και να τα εφαρμόσει. Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι θα πράξει το αυτονόητο. Αλλά δεν χρειάζεται να φτάσουμε εκεί. Μην κάνουμε τέτοια σενάρια γιατί δεν είναι καλό για κανέναν», τόνισε χαρακτηριστικώς.

«Θεωρώ ότι κανείς δεν θα δοκιμάσει να χαλάσει τις σχέσεις του ειδικά με πολεμικές επιχειρήσεις με κάποιον με τον οποίο προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις. Η Ευρώπη θα πιέσει αυτόν που πιέζεται. Ο Ερντογάν έχει δείξει ότι είναι ασυμπίεστος», εξήγησε ο ίδιος.

Τέλος, αναφορικώς με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ο Ναύαρχος Αποστολάκης τόνισε ότι «ένα θερμό επεισόδιο θα προκύψει αν γίνουν κάποιες λάθος ενέργειες και εάν προκληθεί. Θεωρώ ότι δεν συμφέρει κανέναν το θερμό επεισόδιο. Οι πιθανότητες να προκύψει είναι λίγες. Και η προετοιμασία και η βούληση για να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να είναι σαφής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo