16.4 C
Athens
13.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Αντικρουόμενα τα πορίσματα Σοφουλάκη, Ζαχαρή για Novartis – Νέα πρόσωπα στο «κάδρο»


    Μνημείο απόλυτης διχογνωμίας αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πορίσματα που συνέταξαν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, οι οποίοι ερεύνησαν από κοινού την προκαταρκτική έρευνα για τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis από την εισαγγελία Διαφθοράς, υπό την επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαχαρής με το πόρισμα που συνέταξε ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη για σειρά αδικημάτων, καθιστώντας την υπεύθυνη για μεροληπτικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά στα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αντίθετα, για τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς, ο κ. Ζαχαρής εκτιμά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις και για αυτούς η δικογραφία θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο.
    Την ίδια ώρα, ο έτερος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που μετείχε στην προκαταρκτική έρευνα, ο κ. Σοφουλάκης φέρεται να καταλήγει με το δικό του πόρισμα όχι μόνο σε εκ διαμέτρου αντίθετα συμπεράσματα αλλά να βάζει στο «κάδρο» ποινικών ερευνών και νέα πρόσωπα.
    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σοφουλάκης αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες πως η κυρία Τουλουπάκη ενήργησε σύμφωνα με τον νόμο και ότι δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος της, τα οποία να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της για πράξεις που της αποδόθηκαν. Το ίδιο αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και για τους δυο επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς.
    Ωστόσο, ο κ. Σοφουλάκης στο πόρισμά του φέρεται να υπογραμμίζει πως κατά την έρευνα προέκυψαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα για άλλα πρόσωπα, πλην των εισαγγελέων Διαφθοράς για τα οποία μάλιστα ζητεί από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών νέα έρευνα.
    Τα πρόσωπα αυτά, είναι:
    Ιωάννης Αγγελής: Πρόκειται για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος με δυο αναφορές του είχε αναφερθεί στον περιβόητο «Ρασπούτιν» ως το πρόσωπο που επηρέαζε τους εισαγγελείς Διαφθοράς στην έρευνά τους για τη Novartis. Παράλληλα, είχε καταγγείλει την κυρία Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση της Novartis σε ό,τι αφορά στα πολιτικά πρόσωπα. Τώρα, όμως, ο κ. Σοφουλάκης φέρεται να καταλογίζει στον κ. Αγγελή ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για όσα εκείνος είχε καταθέσει ο ίδιος στον Άρειο Πάγο και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Ακόμη, ο κ. Σοφουλάκης φέρεται να καταλογίζει στον κ. Αγγελή και παράβαση καθήκοντος, επειδή κατά την κρίση του είχε αρνηθεί να παραλάβει στοιχεία από τους Αμερικανούς. Επιπλέον, φέρεται να υποστηρίζει πως η ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων από τον κ. Αγγελή (μηνύσεις που ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει) αποσκοπούσε σύμφωνα με τον κ. Σσοφουλάκη σε εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων ενόψει των επικείμενων εκλογών και σε ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών.
    Ελένη Ράικου: Πρόκειται για την προκάτοχο της κυρίας Τουλουπάκη στη θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, η οποία είχε παραιτηθεί από το πόστο της καταγγέλλοντας πιέσεις στο έργο της από τον περιβόητο «Ρασπούτιν». Ο κ. Σοφουλάκης, καταλογίζει σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμά του ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση στην κυρία Ράϊκου για τις καταθέσεις της. Επίσης της καταλογίζει αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης εξαιτίας της εμπλοκής του συζύγου της στην υπόθεση Novartis, όπως φέρεται να αναφέρει στο πόρισμά του.
    Τέλος, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου βάζει όμως στο κάδρο της ποινικής έρευνας και άλλα τρία ακόμη πρόσωπα. Πρόκειται για τους Νικόλαο Μανιαδάκη, Κωνσταντίνο Φρουζή και Νικόλαο Μανία, στους οποίους, κατά περίπτωση καταλογίζει τα αδικήματα της ψευδορκίας και της ψευδούς καταμήνυσης.
    Να σημειωθεί πως ο φάκελος με τα δυο αντικρουόμενα πορίσματα των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου έχει διαβιβαστεί στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ευ. Ιωαννίδη, ο οποίος και αναμένεται να κρίνει εάν θα προχωρήσει ή όχι στην άσκηση ποινικών διώξεων.
    Διαβάστε και:
    Πόρισμα ΝΔ: Σε Ειδικό Δικαστήριο για οκτώ αδικήματα παραπέμπεται ο Παπαγγελόπουλος
    Τσοβόλας για Παπαγγελόπουλο: «Η πολιτική σκευωρία δεν θα περάσει»



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ