19.8 C
Athens
17.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Ολομέλεια ΣτΕ: 11 μήνες αναδρομικά σε συνταξιούχους – Ποιους αφορά η απόφαση – Όλα τα αποσπάσματα αποφάσεων


    Αναδρομικά για διάστημα 11 μηνών και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016 δικαιούνται να λάβουν οι συνταξιούχοι.
    Αυτό αποφαίνεται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με σειρά αποφάσεών της που δημοσίευσε σήμερα. Μάλιστα, τα χρήματα θα λάβουν όσοι έχουν προσφύγει ενώπιον του ΣτΕ και για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
    Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως όσοι δεν έχουν προσφύγει ακόμα στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας τα αναδρομικά χάνουν το δικαίωμα να τα διεκδικήσουν. Αντίθετα, η κατηγορία αυτή των συνταξιούχων μπορεί να καταθέσει προσφυγές στο μέλλον. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση μπορεί εφόσον το αποφασίσει να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σ’ εκείνους στους συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να καταρτιστεί νομοθετική ρύθμιση.
    Σχετικά με τις διεκδικήσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά. Αναδρομικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει μέχρι τον Ιούνιο του 2015.
    Να σημειωθεί πως το μείζον ζήτημα των αναδρομικών απασχόλησε την Ολομέλεια του ΣτΕ (εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Τσιμέκας) με τη διαδικασία της πρότυπης-πιλοτικής δίκης (νόμος 3900/2020).
    Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά από αίτηση του ΕΦΚΑ, ο οποίος προέβαλε το επιχείρημα ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές συνταξιούχων, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.
    Από την αρμόδια τριμελή επιτροπή του ΣτΕ το αίτημα του ΕΦΚΑ έγινε δεκτό και σύμφωνα με το νόμο 3900/2010, «πάγωσαν» όλες οι εκκρεμείς δίκες των συνταξιούχων στα Διοικητικά Δικαστήρια για τις περικοπές των συντάξεών τους, όπως και η έκδοση αποφάσεων.
    Πλέον, μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων ΣτΕ, οι δίκες αυτές «ξεπαγώνουν» και τα δικαστήρια αναμένεται να κινηθούν επί των εκκρεμών αυτών υποθέσεων στην βάση της νομολογίας που διαμόρφωσε με τις αποφάσεις της η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
    Δείτε εδώ το απόσπασμα της απόφασης 1439/2020
    Δείτε εδώ το απόσπασμα της απόφασης 1440/2020
    Δείτε εδώ το απόσπασμα της απόφασης 1441/2020
    Δείτε εδώ το απόσπασμα της απόφασης 1442/2020
    Δείτε εδώ το απόσπασμα της απόφασης 1443/2020


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ