16.1 C
Athens
12.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Υπόθεση Novartis: Εβδομάδα εξελίξεων για Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλο


    Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων αρχίζει από σήμερα αναφορικά με την υπόθεση της Novartis. H προανακριτική επιτροπή της Βουλής παραδίδει την ερχόμενη Τετάρτη στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμά της για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ενώ η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αποφασίζει για το εάν θα ασκήσει ή όχι ποινική δίωξη στην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.
    Μάλιστα με αφορμή την παράδοση του πορίσματος για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης στον πρόεδρο της Βουλής, ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας έχει καταθέσει αίτησης ακυρότητας της διαδικασίας, η οποία θα πρέπει να αποσταλεί, κατά δήλωσή του, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.
    Συγκεκριμένα, η πλευρά Παπαγγελόπουλου επικαλείται μια σειρά πράξεων και παραλείψεων της πλειοψηφίας της επιτροπής, που όπως επισημαίνει, αποκαλύπτουν, πως η δίωξη σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης «είναι πολιτική και όχι ποινική».
    Σε ό,τι αφορά στην εισαγγελία Διαφθοράς και εκεί αναμένονται εξελίξεις. Το «τοπίο» αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, η οποία θα αποφανθεί αν η κυρία Τουλουπάκη θα πρέπει να διωχθεί ποινικά για τους χειρισμούς της ως διενεργούσα την έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία ή η σχετική δικογραφία θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο.
    Την συγκεκριμένη υπόθεση διαβίβασαν στην εισαγγελία Πρωτοδικών οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρής και Λ. Σοφουλάκης, κατόπιν έρευνας που διενήργησαν. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι δυο ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί διατυπώνουν σε πόρισμα τους διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των συναδέλφων τους στην εισαγγελία Διαφθοράς, αναφορικά με τους δικονομικούς τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.
    Ο μεν κ. Ζαχαρής ζητά, κατά τις πληροφορίες να κινηθεί σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη ποινική δίωξη για τα αδικήματα για τα οποία είχε κληθεί και έχει δώσει εξηγήσεις. Αντίθετα ο κ. Σοφουλάκης τάσσεται υπέρ της αρχειοθέτησης της δικογραφίας για την κυρία Τουλουπάκη. Σε ό,τι αφορά στους επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου καταλήγουν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο συμπέρασμα περί αρχειοθέτησης κρίνοντας ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων εκ μέρους τους.
    Να σημειωθεί πως τα αδικήματα για τα οποία είχε δώσει εξηγήσεις η κυρία Τουλουπάκη ενώπιον των κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη ήταν κατάχρηση εξουσίας, (κακούργημα) παράβαση καθήκοντος, παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου και σύσταση συμμορίας (πλημμελήματα). Τα αδικήματα αυτά έχουν περιγραφεί και στις μηνύσεις των πολιτικών, οι οποίοι είχαν στραφεί εναντίον των εισαγγελέως Διαφθοράς κατηγορώντας την για την ενοχοποίησή τους χωρίς στοιχεία.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ