ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Δεν είναι η Αγία Σοφία «ηλίθιε», είναι η απάθεια της Δύσης

Μιχάλης Τεζάρης 12-07-2020 10:36 Τελευταία ενημέρωση: 12-07-2020 10:37
 Δεν είναι η Αγία Σοφία «ηλίθιε», είναι η απάθεια της Δύσης
Το βασικό ζήτημα  στην απόφαση Ερντογάν, είναι η αδυναμία αντίδρασης της Ευρώπης να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στο επικίνδυνο γείτονά της

Με χαρακτηριστική απάθεια, δουλοπρέπεια και μάλλον αδιαφορία για την σημασία της απόφασης του Ταγίπ  Ερντογαν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα  τις εξελίξεις. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που το κάνει, καθώς αποδεδειγμένα οι μεγάλες δυνάμεις, μετατρέψει με τις επιλογές και την ανοχή τους, σε «κυρίαρχο παίχτη» της περιοχής τον Τούρκο πρόεδρο.

Η ουσία των πραγμάτων  δεν βρίσκεται στην μετατροπή του ναού σε τζαμί.  Έχει ξαναυπάρξει ισλαμικό τέμενος άλλωστε μετά την άλωση της πόλης, όπως έχει υπάρξει και ρωμαιοκαθολικός ναός  από το 1204 έως το 1261. Το βασικό ζήτημα  στην απόφαση Ερντογάν, είναι η αδυναμία αντίδρασης της Ευρώπης να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στο επικίνδυνο γείτονά της. Ο Τούρκος πρόεδρος έχοντας άριστες σχέσεις με τον κατά τα άλλα χριστιανό ορθόδοξο πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλτ Τράμπ, αδιαφορεί για τις έτσι και αλλιώς «χλιαρές αντιδράσεις» που προκαλούν οι ενέργειες του.

Ο μόνος τρόπος να γίνει κατανοητή η δυσφορία της ενωμένης Ευρώπης, είναι με την μορφή μπουκοτάζ και αντιποίνων. Μπορεί να μοιάζει απλοϊκό, αλλά μόνο όταν οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου, έχουν αντίκτυπο στους πολίτες της χώρας του, ενδεχομένως να φανεί πιο διαλλακτικός. Παράλληλα θα πρέπει οι χώρες της Ευρώπης και κυρίως η Ελλάδα, να δείξει πιο αποφασιστική αντίδραση σε μια σειρά θεμάτων. Ο Μάκης Βορίδης πρότεινε την μετατροπή του μουσείου του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού. Γιατί όχι θα έλεγε κανείς;

Από την στιγμή που η Τουρκία αδιαφόρησε για ένα μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία, γιατί η Ελλάδα πρέπει να δείχνει πάντα «υπεράνω»; Επίσης την στιγμή που η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί, στην Αθήνα χιλιάδες μουσουλμάνοι θα έχουν την δυνατότητα προσευχής, στο ολοκαίνουριο τζαμί στον Βοτανικό! Επίσης θα πρέπει επιτέλους η Ελληνική κυβέρνηση να αντιληφθεί  τους κινδύνους που ενέχουν για το μέλλον, οι ενέργειες των μουφτήδων στην Θράκη και να ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο και προς πάσα κατεύθυνση, πως εκεί υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, όχι Τουρκική.

Ο εφοπλιστής κύριος Ανδρέας Μαρτίνος, κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να αποκλείσουν την Τουρκία από προορισμό επισκευών και δεξαμενισμών για τα πλοία τους. Αυτή είναι μια κίνηση που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Τουρκική οικονομία, το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν ενδεχομένως και άλλες χώρες. Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό πως όταν σε υποβαθμίζουν και έχουν εχθρικές προθέσεις, όπως έχει ο Ερντογάν εναντίον της χώρας μας,  δεν γίνεται να στηρίζεις την οικονομία του, με εκατοντάδες άτομα να πηγαίνουν για τις αγορές τους στην Τουρκία από την βόρεια Ελλάδα.

Αυτό τέλος που πρέπει άμεσα να κάνει η Ελληνική κυβέρνηση και είναι στις προθέσεις  του πρωθυπουργού, κυρίου Μητσοτάκη, είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση του θέματος της Αγίας Σοφίας με συναντήσεις με προέδρους ευρωπαϊκών χωρών και συνεντεύξεις σε μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όχι για να διεκδικήσει την μη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, αυτό είναι δικαίωμα του  προέδρου Ερντογάν και μάλιστα με την βούλα του Τουρκικού συμβουλίου της επικρατείας, αλλά για να καταδείξει πως ο γείτονας εκτός από «απρόβλεπτος» είναι και εχθρικός απέναντι στον Δυτικό  τρόπο σκέψης και ζωής  και όσο πιο γρήγορα γίνει κατανοητό, τόσο πιο προετοιμασμένοι θα είμαστε σε μελλοντικές ενέργειες του σε κάθε επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo