Πρύτανης ΑΠΘ: Να μη χρησιμοποιείται η Αγιά Σοφιά για άσκηση πολιτικής

Newsroom L&O 10-07-2020 18:50 Τελευταία ενημέρωση: 10-07-2020 18:51
Πρύτανης ΑΠΘ: Να μη χρησιμοποιείται η Αγιά Σοφιά για άσκηση πολιτικής
«Ως πανανθρώπινη κληρονομιά, η Αγιά Σοφιά απαιτεί τον προσήκοντα σεβασμό»

"Ένα τέτοιο μνημείο, οικουμενικής αξίας, αποτελεί πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο και παρακαταθήκη ανά τους αιώνες. Ως πανανθρώπινη κληρονομιά, η Αγία Σοφία απαιτεί τον προσήκοντα σεβασμό, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας", δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, αφού το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το καθεστώς της ως μουσείου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μετατροπή της σε τζαμί.

"Ένα μνημείο με τέτοια μακραίωνη ιστορία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης πολιτικής. Θα πρέπει να αποτελεί σημείο συνάντησης μεταξύ των λαών και όχι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού", επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

"Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας. Η μοναδική της αρχιτεκτονική και ο πλούσιος εσωτερικός της διάκοσμος την καθιστούν ένα παγκόσμιο αριστούργημα", σημείωσε, προσθέτοντας πως η ένταξη της Αγίας Σοφίας από το 1985 στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως μουσείο "συνεπάγεται, εκτός των άλλων, συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις από τη γείτονα χώρα".

Διαβάστε και:

Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα της «ντροπής»

Δένδιας: Πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Κατρούγκαλος: Προκλητική και απαράδεκτη η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo