Η αστυνομία «ξήλωσε» δύο σπείρες με πορτοφολάδες - Πώς... ξάφριζαν τα ανυποψίαστα θύματά τους (εικόνες)

Μιχάλης Τεζάρης 08-07-2020 18:39 Τελευταία ενημέρωση: 08-07-2020 18:43
Η αστυνομία «ξήλωσε» δύο σπείρες με πορτοφολάδες - Πώς... ξάφριζαν τα ανυποψίαστα θύματά τους (εικόνες)
Στόχοι τους ήταν συνήθως ηλικιωμένοι και τουρίστες που κυκλοφορούσαν σε σταθμούς του ηλεκτρικού, του ΜΕΤΡΟ, σε λεωφορεία και σε τρόλευ
 
Δεκάδες κλοπές πορτοφολιών και κινητών τηλεφώνων πραγματοποιούσαν τους τελευταίους 6 μήνες τα μέλη των δυο εγκληματικών οργανώσεων που έκλεβαν κυρίως ηλικιωμένους και τουρίστες, σε σταθμούς του ηλεκτρικού, του ΜΕΤΡΟ, σε λεωφορεία και σε τρόλευ. Τα συνολικά 59 μέλη των ομάδων, εκ των οποίων οι 36 συνελήφθησαν, ενεργούσαν με οργανωμένο και επαγγελματικό τρόπο σύμφωνα με τις αρχές και «χτυπούσαν» σε Ομόνοια, Ευαγγελισμό , Μέγαρο Μουσικής, Πανόρμου, Σύνταγμα, Μεταξουργείο και Καλλιθέα.
 
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 161 περιπτώσεις. Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν με τη μορφή υποομάδων, με την πρώτη να διαρθρώνεται σε 7 υποομάδες και τη δεύτερη σε 4.  Οι κακοποιοί μετέβαιναν σε σταθμούς και χωρίζονταν σε ομάδες των 2 έως 7 ατόμων και εισέρχονταν σε αποβάθρες, συρμούς και λεωφορεία. Φρόντιζαν μάλιστα να αναπτύσσονται και στις δυο πλευρές των σταθμών, να εναλλάσσουν συνεχώς «τομείς» και δρομολόγια και να επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία, ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα.
 
 
Στοχοποιούσαν συνήθως ηλικιωμένους πολίτες και τουρίστες και επέλεγαν κυρίως όσους είχαν πορτοφόλι ή κινητό σε εξωτερικές τσέπες του ρουχισμού τους. Για τη διάπραξη της κλοπής δημιουργούσαν κατάλληλες συνθήκες με τεχνητό συνωστισμό και αποσπούσαν την προσοχή του υποψήφιου θύματος τους, το οποίο περικύκλωναν, ώσπου μέλος της ομάδας να αφαιρέσει το πορτοφόλι ή το κινητό.
 
Στην συνέχεια  τα υπόλοιπα μέλη εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφυγή του δράστη που αφαίρεσε τα κλοπιμαία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν διατηρούσε στην κατοχή του, αλλά άμεσα τα παρέδιδε σε άλλο μέλος της ομάδας, το οποίο αποβιβαζόταν στην πρώτη στάση, ενώ οι υπόλοιποι «σκόρπιζαν» σε διαφορετικές κατευθύνσεις, μέχρι να ενωθούν ξανά.
 

Στη συνέχεια απέρριπταν τα πορτοφόλια σε κάδους απορριμμάτων ή υπονόμους, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης με υποστηρικτικό ρόλο, παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας έτσι την αποκάλυψή τους σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο.

Διαβατήρια, άδειες διαμονής, κινητά τηλέφωνα και λοιπά τιμαλφή τα διέθεταν σε κλεπταποδόχους και καταστήματα με κινητά τηλέφωνα, εισπράττοντας άμεσα το αντίτιμο, είτε τα προωθούσαν στο εξωτερικό, μοιράζοντας τα κέρδη μεταξύ τους.

Τα μέλη των οργανώσεων,  είχαν συγκεκριμένο dress-code, έτσι ώστε να προσαρμόζονται στις συνθήκες και το περιβάλλον, όπως μάσκες προσώπου COVID 19, εφημερίδες, χάρτες, τσαντάκια για να καλύπτουν τις κινήσεις των χεριών τους τη στιγμή που διέπρατταν την κλοπή . Επιπλέον λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, αποφεύγοντας τις κάμερες ασφαλείας ενώ εξέρχονταν κατά διαστήματα από σταθμούς ή λεωφορεία, ελέγχοντας για αστυνομική παρουσία, ώστε να απομακρυνθούν προσωρινά ή να αναστείλουν τη δράση τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

94 κινητά τηλέφωνα και 11 τάμπλετ

5.975 ευρώ και 4 φορητοί υπολογιστές

33 πορτοφόλια και 14 ρολόγια

24 καπέλα και 5 γυαλιά

7  αποκόμματα μεταφοράς χρημάτων

4 οχήματα,

μικροποσότητα κάνναβης

μαχαίρια και αεροβόλα πιστόλια

Σημειώνεται ότι το σύνολο των μελών των εγκληματικών οργανώσεων έχουν συλληφθεί στο παρελθόν 51 φορές για διάπραξη κλοπών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo