Κρήτη: Σύρος πρόσφυγας, πατέρας τριών παιδιών, απείλησε να δώσει τέλος στη ζωή του

Newsroom L&O 07-07-2020 15:52
Κρήτη: Σύρος πρόσφυγας, πατέρας τριών παιδιών, απείλησε να δώσει τέλος στη ζωή του
Ζητά να έρθει στην Κρήτη και η γυναίκα του

Να δώσει τέλος στη ζωή του με ένα κοπίδι απειλούσε 36χρονος Σύρος πρόσφυγας μέσα στα Γραφεία Εξυπηρέτησης των Προσφύγων στο Ηράκλειο. Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θέλησε μάλλον να πιέσει τους αρμόδιους ώστε να «τρέξουν» τη διαδικασία μεταφοράς της συζύγου του από camp της Χίου στην Κρήτη, όπου τον τελευταίο χρόνο διαμένει ο ίδιος και τα τρία τους παιδιά.

Απελπισμένος και εξαντλημένος ο 36χρονος επισκέφθηκε τα γραφεία του «Πλοηγού» στο Ηράκλειο, ζητώντας να επισπευστεί η διαδικασία μεταφοράς της γυναίκας του στην Κρήτη. Μία διαδικασία χρονοβόρα, καθώς απαιτείται να αποδειχθεί η συγγενική σχέση. Όταν ο 36χρονος πληροφορήθηκε ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμα  για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, «απασφάλισε».

Έβγαλε το κοπίδι και άρχισε να απειλεί ότι θα δώσει τέλος στη ζωή του. Μάλιστα φέρεται να αυτοτραυματίστηκε (χαρακώθηκε) στα χέρια, απειλώντας ότι θα σφαχτεί, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να μετέδιδε τα όσα εκτυλίσσονταν ζωντανά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Κοινωνικοί λειτουργοί της υπηρεσίας κατάφεραν να τον ηρεμήσουν, ενώ αστυνομικοί που είχαν ειδοποιηθεί τον ακινητοποίησαν και τον μετέφεραν στο εφημερεύον νοσοκομείο για τα προβλεπόμενα. Σε τέτοιες περιπτώσεις είθισται να εξετάζονται ως ψυχιατρικά περιστατικά, προκειμένου να διερευνηθεί η ψυχιατρική κατάσταση των προσώπων αυτών και να δοθεί η ανάλογη στήριξη είτε ψυχολογική είτε φαρμακευτική.

Αυτό που υπογραμμίζεται είναι ότι ο 36χρονος σε καμία περίπτωση δεν απείλησε κάποιον από το προσωπικό του Πλοηγού. Η όποια απειλή εκτόξευσε ήταν αποκλειστικά σε βάρος του εαυτού του και πάλι όμως η στάση του ερμηνεύεται σαν μία προσπάθεια άσκησης πίεσης για τη μεταφορά της γυναίκας του από τη Χίο στην Κρήτη.

Για το περιστατικό και όσα δημοσιοποιήθηκαν ακόμα και για ομηρεία έκανε δήλωση ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Γιώργος Μαυρογιάννης.

«Με έκπληξη ενημερώθηκα ότι έχει πάρει ευρείες διαστάσεις ένα γεγονός αυτοτραυματισμού Σύρου πρόσφυγα στα Γραφεία Εξυπηρέτησης των Προσφύγων στο Ηράκλειο.

Το θέμα δεν είναι η διαστρέβλωση του περιστατικού που παρουσιάστηκε σαν ένα γεγονός ομηρείας προσωπικού του προγράμματος, αλλά το ότι μια ψευδής είδηση πήρε τεράστιες διαστάσεις και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο.

Οι κάτοικοι της Κρήτης πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα ESTIA λειτουργεί τέσσερα χρόνια στην Κρήτη, μετά από απόφαση του συνόλου των Δήμων του νησιού. Αυτά τα χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί κανένα σοβαρό πρόβλημα κι αυτό κυρίως οφείλεται στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες από το σύνολο του προσωπικού που απασχολείται στο πρόγραμμα.

Η έκταση που δόθηκε θεωρώ ότι δεν είναι μόνο δημοσιογραφική, αλλά κυρίως η αναπαραγωγή του έχει ως σκοπιμότητα τη σπίλωση του προγράμματος ESTIA στο σύνολό του και την καλλιέργεια αρνητικού κλίματος απέναντι στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για την ομαλή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα μας.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια για τη σωστή διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα με στόχο και σκοπό να μη δημιουργούνται προβλήματα στην τοπική κοινωνία και με ομαλό τρόπο η κάθε οικογένεια των προσφύγων, αφού δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, να επιστρέψει στην πατρίδα της».

Πηγή: Πατρίς Ηρακλείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo