Σ. Ρούσσος: Αν η Ε.Ε. ενεργοποιήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για πρώτη φορά «πατάμε τη σκανδάλη»

Newsroom L&O 02-07-2020 13:20 Τελευταία ενημέρωση: 02-07-2020 13:24
Σ. Ρούσσος: Αν η Ε.Ε. ενεργοποιήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για πρώτη φορά «πατάμε τη σκανδάλη»
Εξέλιξη-κλειδί θεωρεί ο αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων τη σύγκληση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων με μοναδικό αντικείμενο την Τουρκία

Ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) στο ίδιο Πανεπιστήμιο, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Εξέλιξη-κλειδί η σύγκληση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (της ΕΕ)

Ο κ. Ρούσσος αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Λιβύη σε συνδυασμό με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την στάση της Ευρώπης, είπε ότι μπορεί να είναι μια εξέλιξη κλειδί η σύγκληση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (της ΕΕ) , που έρχεται, με μοναδικό αντικείμενο την Τουρκία. Θα δούμε, υπογράμμισε ο κ. Ρούσσος, κατά πόσο οι ευρωπαϊκές ισορροπίες θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, καθώς όπως επεσήμανε, αν ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις «πατάμε για πρώτη φορά τη σκανδάλη».

Για τη στάση τη Γαλλίας

Σχετικά με την αποχώρηση της Γαλλίας από τις κοινές νατοϊκές περιπολίες στα νερά της Μεσογείου ο κ. Ρούσσος σημείωσε πως «αν η Γαλλία είναι ακόμη μία μεγάλη δύναμη και το επιθυμούσε θα μπορούσε να σταματήσει το τουρκικό πέρα-δώθε στην Λιβύη».

Σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο

Αναφορικά με τις πιθανότητες να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση κοινής ΑΟΖ Ελλάδος Λιβύης, ο κ. Ρούσσος εκτίμησε πως είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο.

Τέλος ο κ. Ρούσσος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τις προθέσεις του κ. Ερντογάν και την απόφαση του τουρκικού ΣΤΕ, είπε ότι «το παιχνίδι με την Αγία Σοφία, έχει εσωτερικό κυρίως ακροατήριο…να συσπειρώσει την εκλογική πολιτική του βάση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo