ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Κυβέρνηση: «Άλμα προς τα εμπρός» και στο βάθος ανασχηματισμός

Αντώνης Γκιόκας 01-07-2020 10:27
Κυβέρνηση: «Άλμα προς τα εμπρός» και στο βάθος ανασχηματισμός
Τι ζητά από τους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των κλυδωνισμών που αναμένεται να επιφέρει στην οικονομία η μειωμένη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού

Το μεγάλο «άλμα προς τα εμπρός», έτσι ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ξεπεράσει όσο το δυνατό πιο ανώδυνα τους κλυδωνισμούς που αναμένεται να επιφέρει στην οικονομία η μειωμένη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού, αναζητά από τους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα σενάρια ενός πιθανού ανασχηματισμού να φουντώνουν καθημερινά.

Ο πρωθυπουργός, χθες, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Υπουργικού Συμβουλίου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τα στελέχη της κυβέρνησης του να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Μπορεί η προετοιμασία για το καυτό τουριστικό δίμηνο να τον ικανοποίησε, όμως η επιτυχής έκβαση του «πειράματος» δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις ελληνικές κινήσεις, αλλά από μία σειρά αστάθμητων παραγόντων - όπως για παράδειγμα η πορεία της πανδημίας στις χώρες που αποτελούν τους βασικούς «αιμοδότες» του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Για τον λόγο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου απαιτεί από τους υπουργούς να επιταχύνουν το έργο τους έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για μία σειρά νέων παρεμβάσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, αλλά και στην αγορά εργασίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η παρουσία του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη των εργασιών στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αποτελεί -πέραν του τι μπορεί να προσφέρει στην πραγματική οικονομία- ένα μήνυμα ότι η οικονομία μπορεί να ξαναμπεί σε λειτουργία.

Την ίδια, πάντως, στιγμή που ο πρωθυπουργός ζητάει από τους υπουργούς του την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, τα σενάρια του ανασχηματισμού παραμένουν ενεργά στο τραπέζι. Παρά το γεγονός πως οι εισηγήσεις που δέχεται από τους στενούς του συνεργάτες ο Κ.Μητσοτάκη είναι διαφορετικές, ο ίδιος φαίνεται να έχει καταλήξει στην απόφαση να προχωρήσει σύντομα σε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις και όχι σε έναν εκτεταμένο ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να «σπάσουν» ορισμένα υπουργεία με μεγάλο φόρτο εργασίας, όπως για παράδειγμα το Ανάπτυξης. Επίσης, στις σκέψεις του βρίσκονται ορισμένες αλλαγές σε πρόσωπα στα παραγωγικά υπουργεία – κυρίως σε επίπεδο υφυπουργών. Άλλωστε, μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξει και η ευρωπαϊκή απόφαση για τα κονδύλια του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, επομένως το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι και εκείνο που θα κληθεί να τα διαχειριστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo