Ανοίγουν ή όχι τα ελληνοαλβανικά σύνορα την 1η Ιουλίου;

Ειρήνη Γεωργίου 30-06-2020 07:25
Ανοίγουν ή όχι τα ελληνοαλβανικά σύνορα την 1η Ιουλίου;
Μετά τις αντικρουόμενες δηλώσεις Χαρδαλιά-Πέτσα η πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα ξεκαθάρισε το τοπίο με ανακοίνωσή της

Σύγχυση επικράτησε για το εάν τελικά ανοίξουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα την 1η Ιουλίου ή όχι, λόγω των αντικρουόμενων δηλώσεων του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε δηλώσει ότι τελικά τα ελληνοαλβανικά σύνορα δεν θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου όπως και αναμενόταν, ενώ ο κ. Πέτσας κατά την ημερήσια ενημέρωση δήλωσε στους δημοσιογράφους πως τα σύνορα θα ανοίξουν όπως είχε προγραμματιστεί.

Η πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι τελικά τα σύνορα δεν θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου και υπενθυμίζει ότι οι περιορισμοί δεν αφορούν Έλληνες πολίτες ή μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία:

«Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το άνοιγμα των συνόρων της ΕΕ και τις σχετικές εφαρμοστικές αποφάσεις της Ελλάδας (ΦΕΚ Β' 2283 / 14.06.2020), ως προς τα ταξίδια από την Αλβανία προς την Ελλάδα προβλέπεται η δυνατότητα πραγματοποίησης πτήσεων προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας. Δεν επιτρέπεται η είσοδος προσώπων από την Αλβανία στην Ελλάδα δια θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων.
Εξαιρούνται: α) Έλληνες πολίτες, κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητος Ομογενούς, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κυρία κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα, β) η διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων, γ) η μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία, δ) η είσοδος προσώπων, μέσω των χερσαίων συνόρων, για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές μετακινήσεις που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα».

Το καθεστώς αυτό αναμένεται να ισχύει και μετά την 1η Ιουλίου. Η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα θα ενημερώσει άμεσα με νέα ανακοίνωση για τυχόν αλλαγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo