13 C
Athens
14.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Άρειος Πάγος: Καλοδεχούμενη η κριτική σε δικαστές, όχι όμως στοχοποίησή τους


    Σε κοινή ανακοίνωση η οποία μάλιστα φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες, προέβησαν ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Βασίλειος Πλιώτας, αντιστοίχως. Η ανακοίνωση τους έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και την αναφορά συγκεκριμένων ονομάτων δικαστικών λειτουργών. Ειδικότερα, οι κ.κ. Τσαλαγανίδης και Πλιώτας με την κοινή δήλωσή τους απαντούν, στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν δημόσια κατά εισαγγελικών λειτουργών, θέτοντας τα όρια ανάμεσα στην κριτική, η οποία όπως λένε είναι καλοδεχούμενη και στην στοχοποίηση δικαστών λειτουργών ή σε τυχόν απόπειρα χειραγώγησής τους.
    Όπως επισημαίνουν ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, οι δημόσιες επικρίσεις κατά δικαστών επί εκκρεμών υποθέσεων είναι καλοδεχούμενες και μπορεί να αποβούν εποικοδομητικές, αλλά και να προβληματίσουν. Όμως, συνεχίζουν, «εφόσον υπό τον μανδύα της κριτικής ενέχουν στοιχεία αποδοκιμασίας ή εγκωμιασμού, ακόμη προσπάθειας επηρεασμού και προσωπικής στοχοποίησης δικαστικών λειτουργών, αντιστρατεύονται τη δικαιοκρατούμενη πολιτεία».
    Ακόμη στην ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Τσαλαγανίδης και Πλιώτας, επισημαίνουν ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να επηρεάσουν την συντεταγμένη Δικαιοσύνη και πρέπει οι δικαστικοί λειτουργοί να τις αντιπαρέρχονται με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, με οδηγό πάντα τη συνείδηση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως καθημερινό βίωμα, δίνοντας έτσι περιεχόμενο στην δικαστική τους ανεξαρτησία».
    Τέλος ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υπογραμμίζουν ότι «τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστές ακόμη υπαίτιες συμπεριφορές των ίδιων, δικαστικών λειτουργών, υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο στα πλαίσια των προβλεπομένων δικονομικών διαδικασιών».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ