Novartis, τέλος στις ΗΠΑ - Όλοι ...«δικαιωμένοι» στην Ελλάδα

Homo Politicus 26-06-2020 13:00 Τελευταία ενημέρωση: 29-06-2020 12:04
Novartis, τέλος στις ΗΠΑ - Όλοι ...«δικαιωμένοι» στην Ελλάδα
Και όσοι μιλούσαν για σκάνδαλο και όσοι έβλεπαν σκευωρία - Τι λένε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ για τη λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Με εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο -στα όρια του ...ακατονόητου για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει στη λεπτομέρειά του το θέμα- υποδέχτηκαν κυβέρνηση και κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την είδηση ότι στις ΗΠΑ η υπόθεση NOVARTIS έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα με εξωδικαστικό συμβιβασμό και καταβολή προστίμου από την πλευρά της Φαρμακοβιομηχανίας-κολοσσού.

Συγκεκριμένα η NOVARTIS καλείται να πληρώσει το χρηματικό ποσό των 347 εκατ. δολαρίων έπειτα από εξωδικαστική συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετείχαν σε σχέδια καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στην Ελλάδα, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή  Alcon. Σύμφωνα τις ίδιες τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016.

«Ταφόπλακα της σκευωρίας» ή «απόφαση - κόλαφος για το σκάνδαλο Novartis»;

Η σημαντική αυτή απόφαση από πλευράς ΗΠΑ, αποτέλεσε έναυσμα για νέο πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας, που φαίνεται να τη «διαβάζουν» τελείως διαφορετικά.

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ πανηγύρισαν «το τέλος μιας σκευωρίας» και την «ταφόπλακά» της προς 10 πολιτικά πρόσωπα. Μιας σκευωρίας προερχόμενης σύμφωνα με τη ΝΔ από τους «"μαγαζάτορες" του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ «η άθλια κατασκευή» πιστώνεται τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο «παραδικαστικό κύκλωμα που έστησε με τη βαθιά δεξιά». Τα δύο κόμματα στηρίζουν τη θέση τους στην ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και της ίδιας της εταιρείας, πως η συμφωνία δεν περιέχει ισχυρισμούς για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη -που στα ...απόνερα της υπόθεσης αυτής περνάει νέα πολιτική τρικυμία με το θέμα Μιωνή-Παππά- κάνει λόγο για «απόφαση - κόλαφος» εμμένοντας στη θέση του περί «σκανδάλου Novartis». 

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τα 310 εκατομμύρια ευρώ του προστίμου αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παράνομη δραστηριότητα της στην Ελλάδα, παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά».

Όπως αναφέρει ο ο Γ. Κατρούγκαλος παραθέτοντας το σχετικό νόμο, «ο συμβιβασμός της Novartis έγινε δυνάμει του αμερικανικού νόμου Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), που θεσπίστηκε το 1977 για την τιμωρία «πληρωμών σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους», ενώ σύμφωνα με το Documento στο ενημερωτικό δελτίο του δικαστηρίου του Νιου Τζέρσι που εξετάζει την υπόθεση με αριθμό 20-538 εναντίον της Novartis Hellas, «στην περιγραφή της υπόθεσης και το είδος των ευθυνών που περιγράφονται για τη Novartis Hellas υπάρχει ευθεία αναφορά σε σχέση της εταιρείας με πολιτικούς στην Ελλάδα και πρακτικές τους που ζημίωσαν το αμερικανικό δημόσιο» υποδεικνύοντας συγκεκριμένα τη σελίδα 15 του εγγράφου που επικαλείται για τις αναφορές σε «αλλοδαπούς αξιωματούχους».

Το πολιτικό σκηνικό καίγεται, αλλά ο κόσμος έχει κουραστεί

H υπόθεσή Novartis μπορεί να έκλεισε για τις ΗΠΑ, αλλά το εγχώριο πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να φλέγεται από τις σπίθες της που φθάνουν ως εδώ. Η μια πλευρά υπόσχεται νέες αποκαλύψεις σε συνέχεια της βόμβας Μιωνή -με αδιευκρίνιστο για την ώρα το μέχρι πού επιθυμεί να το φτάσει η Ν.Δ.- η άλλη πλευρά καταγγέλλει «νέο βρόμικο '89» και οργανώνεται -έστω για τα μάτια του κόσμου- απέναντι στο παρακράτος που εκτιμά ότι έχει αναλάβει ήδη δράση. Βεβαια, το ερώτημα είναι για τα μάτια ποιου ακριβώς κόσμου δίνεται ένθεν και ένθεν η μάχη αυτή, αφού οι πολίτες φαίνεται πως κουράστηκαν, αδιαφορούν και έχουν αποστρέψει το βλέμμα τους από την ιστορία αυτή με μια γενική αίσθηση ότι «όλοι τα παίρνουν». Ό,τι χειρότερο δηλαδή.

Δείτε επίσης: Τσοβόλας: Ο Παπαγγελόπουλος δικαιώνεται από τη συμφωνία ΗΠΑ - Novartis Hellas • Πέτσας για Novartis: Η κυβέρνηση διερευνά τρόπο αποζημίωσης του ελληνικού Δημοσίου

Ακολουθούν οι επίσημες ανακοινώσει των κομμάτων

ΝΔ: Τίτλοι τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει από καιρό

«Η σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατομμυρίων δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό.

Κλείνει ως προς το ένα μέρος της μια δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο "μαγαζί" του ΣΥΡΙΖΑ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών αρχών.

Τι έχουν να πουν τώρα, οι "μαγαζάτορες" του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI;

Θα ζητήσουν συγγνώμη; Το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος, υπήρχε όπως από την αρχή υποστήριζε η ΝΔ. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό σκάνδαλο για να στήσει μια πολιτική σκευωρία. Οι ευθύνες όσων εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται. Η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο».

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση - κόλαφος των αμερικανικών αρχών ισοπεδώνει τη θεωρία περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις αμερικανικές αρχές, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 340 εκατ. ευρώ σε συμβιβασμό με το αμερικανικό Δημόσιο, από τα οποία τα 310 αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παράνομη δραστηριότητα της στην Ελλάδα, παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά.

Πρόκειται για απόφαση-κόλαφο που ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis.

Αναμένουμε να δούμε πώς θα σχολιάσει τώρα την παραδοχή της ίδιας της Novartis ο κ. Μητσοτάκης.

Ίσως έτσι να εξηγείται η απόφαση του να ρίξει τώρα στην αρένα το παρακράτος των παράνομων ηχογραφήσεων, λίγες μέρες πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση αυτή που του ήταν ήδη γνωστή...

Κίνημα Αλλαγής: Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis στις ΗΠΑ είναι η ταφόπλακα στη σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στον οποίο συμφώνησε η Novartis με τις αμερικανικές Αρχές, το Κίνημα Αλλαγής, με σκληρή ανακοίνωσή του, κατακρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ «για την άθλια σκευωρία και το παραδικαστικό κύκλωμα που έστησε με τη βαθιά δεξιά», όπως αναφέρει.

«Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της Novartis και οι ανακοινώσεις των αμερικανικών Αρχών ότι καμιά εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν υπήρξε, βάζουν οριστικά ταφόπλακα στην σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει: «Έπεσε στο κενό η άθλια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ και του παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε με τη βαθειά δεξιά. Δεν περιμένουμε να ζητήσουν συγνώμη από αυτούς που κατασυκοφάντησαν. Δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό. Τους αφήνουμε να αυτογελοιοποιούνται με τις ανακοινώσεις τους».

«Ο λαός θα τους κρίνει και αυτοί που πρωτοστάτησαν στο παραδικαστικό θα απολογηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», καταλήγει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo