Τελευταία «απογείωση» για τον Αντιπτέραρχο (Ι) Χαρ. Βάσση του ακροβατικού σμήνους «ΑΚΡΟΤΙΜ» της ΠΑ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 21-06-2020 21:55
Τελευταία «απογείωση» για τον Αντιπτέραρχο (Ι) Χαρ. Βάσση του ακροβατικού σμήνους «ΑΚΡΟΤΙΜ» της ΠΑ
Υπήρξε μέλος του φημισμένου ακροβατικού σμήνους «Hellenic Flame»

Πλήρης ημερών έφυγε για την τελευταία του «απογείωση» ο Ελευσίνιος Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Χαράλαμπος Βάσσης, ο οποίος υπήρξε μέλος του φημισμένου ακροβατικού σμήνους “Hellenic Flame”, της τότε Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, της σημερινής Πολεμικής Αεροπορίας, που πετούσε με αεριωθούμενα μαχητικά αεροσκάφη F-86F Sabre.

Του ακροβατικού σμήνους που εκτέλεσε για πρώτη φορά παγκοσμίως ομαδική απογείωση όλων των αεροσκαφών του σμήνους ταυτοχρόνως, καθώς όλα μαζί τα αεροσκάφη τροχοδρομούσαν και απογειώνονται, κάτι εξαιρετικώς επικίνδυνο αφού εάν συνέβαινε κάτι στον πρώτο, που ήταν και ο αρχηγός του σμήνους, τότε αυτό θα ήταν μοιραίο για όλους.

Οι χειριστές του ακροβατικού σμήνους τότε ήταν: οι Υποσμηναγοί (Ι) Ανδρέας Φραγκοπανάγος (Αρχηγός) Χαρ. Βάσσης, Σ.Γαβριηλίδης, Φ. Κόλλιας, Αθ.Καρβελάς και Ν. Πατήρης, καθώς και οι Ανθυποσμηναγοί (Ι) Σ.Δεμέγκος (βασικός) και Νανόπουλος (αναπληρωματικός).

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1959, μετά από δίμηνη εντατική εκπαίδευση το «ΑΚΡΟΤΙΜ» εκτελεί πάνω από το αεροδρόμιο της Λαρίσης, και ενώπιον του αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας του 28 ΑΤΑ Υποπτεράρχου (Ι) Δ. Θεοδοσιάδη, ανώτατων, ανώτερων και κατώτερων αξιωματικών και του λοιπού στρατιωτικού προσωπικού, μια καθ’ όλα εξαιρετική επίδειξη, η οποία και αποτελεί την επίσημη αναγνώριση από την ηγεσία της αεροπορίας του νέου αρχηγού του.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Πτεράρχου ήταν προ 2 περίπου ετών όταν η Πολεμική Αεροπορία τίμησε στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο «Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όταν βραβεύθηκαν με τιμητικές πλακέτες, χειριστές των πρώτων ακροβατικών σμηνών, οι Πτέραρχοι Ηλίας Τσαμουσόπουλος, Χαράλαμπος Βάσσης, Δημήτριος Παπαηλίου, Φίλιππος Κόλλιας, Ιωάννης Γαβριηλίδης και Ευάγγελος Πετρουλάκης.

Αιωνία η Μνήμη του Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. και σπουδαίου Αεροπόρου Χαράλαμπου Βάσση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo