ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μπάχαλο στην Βραζιλία με τα θύματα από τον κορονοϊό!

Newsroom L&O 09-06-2020 22:05
Μπάχαλο στην Βραζιλία με τα θύματα από τον κορονοϊό!
Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Υγείας, ενώ η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορίες ότι οι θάνατοι έχουν διογκωθεί...

Το Aνώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας πήρε θέση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη δημοσιοποίηση του επίσημου απολογισμού των θανάτων από την Covid-19 και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καθώς ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι το υπουργείο Υγείας πρέπει να επαναφέρει τη δημοσίευση του πλήρους συνόλου δεδομένων όπως προηγουμένως διέθετε.

Το Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Υγείας αφαίρεσε ξαφνικά πολλά λεπτομερή δεδομένα για την πανδημία και είπε ότι δεν θα δημοσιεύει πλέον αθροιστικά δεδομένα, προκαλώντας οργή σε όλο το πολιτικό φάσμα. Την περασμένη εβδομάδα, προχώρησε στην δημοσιοποίηση των δεδομένων μετά το τέλος των βραδινών ειδησεογραφικών τηλεοπτικών εκπομπών.

Σε ανακοίνωσή του στον ιστότοπο του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αναρτήθηκε νωρίς σήμερα, ο δικαστής Αλεσάντρε ντε Μοράες δήλωσε ότι το υπουργείο πρέπει να«επαναφέρει πλήρως την καθημερινή μετάδοση των επιδημιολογικών δεδομένων σχετικά με την πανδημία COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της ιστοσελίδας του οργανισμού, υπό τους όρους που παρουσιάζονταν έως την περασμένη Πέμπτη».

Ο προσωρινός υπουργός Υγείας Εντουάρντο Παζουέλο, μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε στην τοπική τηλεόραση, δήλωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση να αναθεωρηθεί ο αριθμός των θυμάτων, ούτε κανένας ισχυρισμός από την κυβέρνηση ότι τα στοιχεία είχαν διογκωθεί.

Είπε ότι η καταγραφή των θανάτων από τον κορονοϊό, από την ημερομηνία θανάτου και όχι από την ημέρα καταγραφής αντικατοπτρίζει καλύτερα την «πραγματική καμπύλη» της επιδημίας.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο επέστρεψε στην προηγούμενη θέση του, λέγοντας ότι θα δίνει νωρίτερα στη δημοσιότητα δεδομένα και θα περιλαμβάνει αθροιστικά σύνολα.

Για τον δικαστή Μοράες, οι ενέργειες της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες κατέστησαν «αδύνατη» την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού και την εφαρμογή κατάλληλων και αναγκαίων πολιτικών ελέγχου και πρόληψης.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Βραζιλία - περισσότερα από 700.000 - είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, και ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τις 37.000.

Σήμερα, ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου επανέλαβε την απειλή του να αποσύρει τη Βραζιλία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο κατηγορεί ότι ενήργησε ανεύθυνα καθώς η πανδημία εξαπλώθηκε και ο διεθνής οργανισμός έχασε την αξιοπιστία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo