Ιστορική συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία υπογράφουν Δένδιας και Ντι Μάιο

Newsroom L&O 09-06-2020 10:56 Τελευταία ενημέρωση: 09-06-2020 12:22
Ιστορική συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία υπογράφουν Δένδιας και Ντι Μάιο
Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται μετά την επίλυση των προβλημάτων που αφορούσαν τις ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο

Στην υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία προχωρούν Αθήνα και Ρώμη, μετά τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο σε περίπου δύο ώρες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «των δηλώσεων των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Luigi Di Maio, θα προηγηθεί η υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, περί ώρα 13:20».

Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται μετά την επίλυση των προβλημάτων που αφορούσαν τις ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία είναι ουσιαστικά η καθ’ ύψος (από τον βυθό προς την επιφάνεια) επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα, ενώ ανάβει το «πράσινο φως» για να ξεμπλοκάρει και η αντίστοιχη διαδικασία με την Αλβανία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo