ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Υπόθεση Novartis: Στην τελική ευθεία για τις καταθέσεις Παπαγγελόπουλου και δημοσιογράφων

Κατερίνα Μάνθου 05-06-2020 07:06 Τελευταία ενημέρωση: 05-06-2020 07:06
Υπόθεση Novartis: Στην τελική ευθεία για τις καταθέσεις Παπαγγελόπουλου και δημοσιογράφων
Πότε εξετάζεται ο ελεγχόμενος τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης

Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis και στην έρευνα που διενεργεί η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τυχόν παρεμβάσεις στο έργο εισαγγελέων Διαφθοράς από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελοπουλο.  

Όπως έγινε χθες γνωστό η προανακριτή επιτροπή της Βουλής αποφάσισε να δώσει δεκαήμερη προθεσμία στον κ. Παπαγγελόπουλο προκειμένου ο ίδιος να προετοιμαστεί ώστε να αντικρούσει όσα του αποδίδονται αναφορικά με παρεμβάσεις του στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.  

Η επιτροπή όρισε ως ημερομηνία εξέτασης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης την 15η Ιουνίου. Στις 18 Ιουνίου αναμένεται να καταθέσει ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, στις 23 του μήνα ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Τάρκας και στις 24 Ιουνίου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Ερωτηθείς  δε από τους δημοσιογράφους, για την προθεσμία που ζήτησε ο κ. Παπαγγελόπουλος, απάντησε: «Ακόμη και αν δεν μου δώσουν την προθεσμία που ζητάω, εγώ εδώ θα είμαι! Θα στοιχειώνω τον ύπνο τους και τον ξύπνιο τους. Θα έρθω και νεκρός. Σαν τον Ελ Σιντ θα έρθω στη Βουλή και θα ακούσουν αυτά που πρέπει. Σταγόνα – σταγόνα θα αποκαλύπτω. Αυτοί πάνε βρόγχο – βρόγχο να με πνίξουν με τις παρανομίες τους. Εγώ θα τους πάω σταγόνα-σταγόνα με καθαρό νεράκι».

Εν τω μεταξύ χθες, οι εισαγγελείς Διαφθοράς οι οποίοι έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στον Άρειο Πάγο ως ύποπτοι τέλεσης σειράς αδικημάτων, όπως κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και  ψευδή βεβαίωση, πέρασαν στην αντεπίθεση «εγκαλώντας» τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη τους, Ιωάννη Αγγελή, για παράνομη τήρηση αρχείου. Η εισαγγελία Διαφθοράς σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι κάποια από τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Αγγελής είτε δεν προέρχονται από τις αμερικανικές αρχές, είτε είναι άσχετα με την υπόθεση της Novartis.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία Διαφθοράς αναφέρει τα εξής:  «Με αφορµή την πρόσφατη κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον τέως Επόπτη µας κ. Αγγελή, εγγράφων της Υπηρεσίας µας που κατέχει και τηρεί σε αρχείο ως µη όφειλε, πρέπει να επισηµάνουµε για την προστασία του κύρους της Υπηρεσίας µας και του θεσµού της Δικαιοσύνης, ότι δύο εξ αυτών και πιο συγκεκριµένα: α) το µε αριθµ Φ 09222/5039 και β) το µε αριθµ. Φ09222/5039 έγγραφα αποτελούν επίσηµες µεταφράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών εγγράφων της δικογραφίας, που δεν προέρχονται από τις αµερικανικές αρχές, το τρίτο έγγραφο, δεν αφορά στην υπόθεση Νovartis, αλλά σε άλλη, άσχετη, και το τέταρτο είναι εκ των επιτρεπτής χρήσης εγγράφων και έχει ήδη αποσταλεί από εµάς στην Βουλή των Ελλήνων. Σε ότι αφορά στα λοιπά κατατεθέντα έγγραφα που φέρουν ένδειξη απαγόρευσης χρήσης τους από τις αµερικανικές αρχές η υπηρεσία µας δεν έχει να κάνει κανένα απολύτως σχόλιο ως έχει υπηρεσιακή υποχρέωση αλλά και σε ένδειξη της απαιτούµενης σοβαρότητος. Αναµένουµε τη συνέχεια νέων συγκλονιστικών αποκαλύψεων, προερχοµένων από ένα παρανόµως τηρούµενο αρχείο εγγράφων».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Αγγελής σε αναφορά του προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, επισημαίνει πως τα έγγραφα που κατέθεσε ενώπιον της θεμελιώνουν ευθέως το αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας από τους εισαγγελείς Διαφθοράς καθώς μεταξύ άλλων δείχνουν πως η επικεφαλής της, Ελένη Τουλουπάκη και οι στενοί της συνεργάτες της λειτούργησαν «εκ του πονηρού» και χρησιμοποίησαν κατά το δοκούν ή απέκρυψαν άτυπες πληροφορίες που έλαβαν από τις αμερικανικές αρχές. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αγγελής είχε υποστηρίξει σε σχετική αναφορά του πως η εισαγγελία Διαφθοράς προχώρησε σε επιλεκτική χρήση των πληροφοριών δημιουργώντας στρεβλή εικόνα για τα πραγματικά στοιχεία που έστειλαν οι αμερικανικές αρχές αποκρύπτοντας παράλληλα τις εκθέσεις από τις οποίες δεν προκύπτει εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση.

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo