Παναγιωτόπουλος: «Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η Αμυντική Βιομηχανία να σταθεί στα πόδια της»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 03-06-2020 16:49
Παναγιωτόπουλος: «Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η Αμυντική Βιομηχανία να σταθεί στα πόδια της»
Εξάπλωση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια, διεθνής ανταγωνιστικότητα, αυτό είναι το «μείγμα» που πρέπει να ακολουθήσει η αμυντική βιομηχανία, δήλωσε ο υπουργός

Την πρόθεση της κυβερνήσεως όπως βοηθήσει την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία να «να σταθεί στα πόδια της», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε, καθότι «είναι στρατηγική επιλογή της», εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου και άλλων βουλευτών του κόμματος.

Ο ίδιος πρότεινε να γίνει μία ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Αμύνης της Βουλής με αποκλειστικό θέμα συζητήσεως την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία «δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία και οι απόψεις των κομμάτων ασφαλώς και είναι ευπρόσδεκτες για να κάνουμε και εμείς στο σχεδιασμό μας», όπως σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Είναι λοιπόν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η Αμυντική Βιομηχανία να σταθεί στα πόδια της. Στήριξη, επαναφοράς σε φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας με τα προβλήματα που αναπόφευκτα, δεν μπορώ να αποφύγω να το πω, παραλάβαμε από το παρελθόν, αλλά δεν μεμψιμοιρούμε για αυτό…Εξάπλωση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια, διεθνής ανταγωνιστικότητα, αυτό νομίζω είναι, το «μείγμα» το οποίο πρέπει να ακολουθήσει η αμυντική βιομηχανία, προκειμένου να σταθεί στα πόδια της και φυσικά αυτό, περνά αναπόφευκτα και από επενδυτικές πρωτοβουλίες».

Αναφορικώς με τις αμυντικές βιομηχανίες ο ΥΕΘΑ τόνισε τα εξής:

Για την ΕΛΒΟ

«Για τη διαγωνιστική διαδικασία που εξελίσσεται για την ΕΛΒΟ. Είχαμε μία δίμηνη καθυστέρηση λόγω κορονοϊού αλλά συνεχίζεται και θα τελειώσει σύντομα, καθώς και τις πρωτοβουλίες που περιμένουμε με βάσιμες ενδείξεις ότι κάτι κινείται στα ναυπηγεία. Τώρα, η αλήθεια είναι ότι η Αμυντική Βιομηχανία ήταν ασθενής μέχρι πρότινος. Ο στόχος είναι να σταματήσει να είναι ασθενής και όχι μόνο να είναι ξανά ο βασικός πυλώνας στήριξης και υποστήριξης των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας που άλλωστε μία χώρα σαν την Ελλάδα με αυτές τις ενεργές και λειτουργικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει ανάγκη την υποστήριξη σε βάθος υποδομών μιας εξωστρεφούς και παραγωγικής αμυντικής βιομηχανίας. Θα μπορούσε ακόμα να μεταβληθεί αυτή και σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας. Θα υπερέβαλα αν σας έλεγα ότι επενδυτικές πρωτοβουλίες που με βάσιμες πιθανότητες περιμένουμε να εξελιχθούν εντός του 2020. Έχω την αίσθηση ότι θα έρθουν μέσα από την Αμυντική Βιομηχανία περισσότερο από άλλους τομείς. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα». 

Για τα ΕΑΣ

«Τα ΕΑΣ έχουν προβλήματα. Δεν ωραιοποιήσαμε ποτέ την κατάσταση. Βασικός καταλύτης στην συνέχεια της διαδικασίας, είναι η παρουσίαση από την εταιρεία. Προϋπάρχει βέβαια η κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου για τα έτη 2000-2024. Αναμένουμε...» Και πρόσθεσε: «…λόγω των προβλημάτων, η εκτέλεση των παραγγελιών καθυστερεί. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις δυσανασχετούν. Έτσι καθίσταται περίπου αδύνατον να προσελκυστούν και άλλες παραγγελίες από το εξωτερικό, πράγμα που θα μπορούσε να γίνει από μία εταιρεία σαν τα ΕΑΣ. Αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα, αυτό πρέπει να δει η διοίκηση πώς θα το ξεπεράσει. Εμείς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε. Θα έλεγα έχουμε επιδείξει κάποια να το πω έτσι ευελιξία ή κατανόηση σε καθυστερημένες παραγγελίες. Έχουμε καταβάλει δόσεις πληρωμών για τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε δημιουργήσει θέμα λόγω της καθυστέρησης αυτής, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε. Πρόσφατα μπορώ να σας πω ότι το Πολεμικό Ναυτικό τελικά ξεπέρασε τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις του λόγω της κατάστασης που σας περιέγραψα και ανέθεσε μία παραγγελία κατασκευής κάποιων βλημάτων για τις εκπαιδευτικές ασκήσεις πυροβόλων του Πολεμικού Ναυτικού. Αντικείμενο βασικό επομένως, αποτελεί για την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας. Αυτή θα εξετάσει τους τρόπους βιωσιμότητας και την οικονομική εξυγίανσή της.  Όσον αφορά στις απολύσεις, τα στελέχη που έχουν απομακρυνθεί με τον τρόπο που έγινε, θα επαναπροσληφθούν. Το έχουμε εξαγγείλει».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει στην επόμενη νομοθετική της πρωτοβουλία να φέρει ειδική διάταξη που να ρυθμίζει το θέμα της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας των ΕΑΣ, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με την ταμειακή κατάσταση της εποχής.

Για την ΕΑΒ

«Το βασικό είναι η ρευστότητα και το επίσης πολύ βασικό είναι το προσωπικό. Διαθέτουν ως προσόν την ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού, άρα και τεχνογνωσίας αυτή τη στιγμή στην ΕΑΒ γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης 80 εξειδικευμένων τεχνικών, σε πρώτη φάση. Αυτή γίνεται με προβλήματα, γίνεται με κάποιες καθυστερήσεις. Δεν θα το αρνηθώ αλλά διεκπεραιώνεται. Και θα ήταν λάθος να περνά προς τα έξω ότι παγώνουν τα προγράμματα, διακινδυνεύονται τα προγράμματα. Δεν το λέτε εσείς, δεν το λέω εγώ αυτό ότι το λέτε εσείς, αλλά υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Ένα F-16 το πρωτότυπο έχει μπει αυτή τη στιγμή σε εγκαταστάσεις EΑΒ. Πρέπει να αποσυναρμολογηθεί και θα μπει σε ροή παραγωγής και η υπόλοιπη εργασία. Όμως έχει σημασία να προσληφθούν τεχνικοί και όχι να πηγαινοέρχονται από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, αλλά να προσληφθούν καινούργιοι τεχνικοί. Αυτά είναι θέματα που βλέπει το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία και με εμάς, ασφαλώς. Βλέπει και το ζήτημα των αμοιβών. Διότι σε μία τέτοια βιομηχανία, τεχνολογίας αιχμής θα έλεγα, πρέπει και αμοιβές να είναι οι πρέπουσες. Έχω την αίσθηση -αυτό αφορά το Υπουργείο Οικονομικών- ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από την υπαγωγή στο Ενιαίο Μισθολόγιο, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγμάτευση η καθιέρωση «bonus αμοιβής» ανάλογα με το παραδοτέο έργο και νομίζω είναι αυτό μία ρεαλιστική λύση.

Επίσης ξέρετε ότι πριν από μερικές μέρες, νομοθετήθηκε πλέον ώστε να υπάρχει και ο θεσμικά διαφανής τρόπος, η καταβολή του εκτάκτου επιδόματος, βαρέων και ανθυγιεινών στην ΕΑΒ. Μπορούμε να το δούμε κάτι τέτοιο και στα ΕΑΣ, εάν έρθει η εταιρεία με προτάσεις. Έτσι, αυτό που είχε κοπεί πριν από δέκα μέρες με αποτέλεσμα να επιφέρει κάποιες απεργιακές κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους. Ήρθε όμως και δόθηκε ξανά με το σωστό θεσμικά τρόπο».

Διαβάστε και:

Παναγιωτόπουλος: «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ενίοτε δείχνει και τα "δόντια" της»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo