Διπλωματική «αντεπίθεση» από την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 02-06-2020 21:54 Τελευταία ενημέρωση: 02-06-2020 21:55
Διπλωματική «αντεπίθεση» από την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
Ήδη έχει ξεκινήσει κύκλος διπλωματικών επαφών με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έχει σταλεί επιστολή και προς τον ΓΓ του ΟΗΕ

Στην κατάρτιση ενός λεπτομερούς και ακριβούς σχεδίου δράσεως που θα εκδηλώνεται σταδιακά και σε κλιμάκωση έχει προχωρήσει το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί σε διπλωματικό επίπεδο η τουρκική προκλητικότητα, που έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες με την έκδοση και δημοσίευση στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως αδειών προς την κρατική εταιρία πετρελαίων για τη διενέργεια ερευνών και εξορύξεων σε 7 περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδος.   

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Τουρκίας, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης παραβατικότητας της γείτονος, παραμένοντας διαρκώς προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση. Έχει καταρτισθεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά». 

Σε πρακτικό επίπεδο τα λεγόμενα της διπλωματικής πηγής «μεταφράζονται» ως εξής:

Πρώτο, έχει ήδη αρχίσει ένας νέος κύκλος διπλωματικών επαφών με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας για τη διενέργεια έρευνας και εκμεταλλεύσεως στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδος. 

Δεύτερο, έχουν γίνει άλλες ενέργειες στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με επιστολές τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Αntonio Guterres, που κατατέθηκε στις 1 Ιουνίου 2020 και φέρει την υπογραφή της Ελληνίδας αντιπροσώπου Πρέσβεως Μαρίας Θεοφίλου, τον οποίον ενημερώνει για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας, όσο και τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνελεύσεως, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Bozkir στη θέση του Προέδρου της ΓΣ του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία που συνήθως ακολουθείται όταν υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάτι που ζητήθηκε χθες βράδυ από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία και έγινε ήδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα επιστολή προς τον ΓΓ/ΟΗΕ έρχεται σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον ίδιο από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020. Τόσο στις τελευταίες όσο και στις προηγηθείσες επιστολές, τονίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Επίσης σε επίπεδο ΝΑΤΟ πρόκειται να ακολουθήσει ενημέρωση του Γενικού Γραμματέως του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ.

 Σε  Ευρωπαϊκό επίπεδο, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το προσεχές Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo