Αμαλία Μεγαπάνου: Γιατί ήταν «η δική μας πρώτη κυρία»

Ειρήνη Γεωργίου 02-06-2020 13:51 Τελευταία ενημέρωση: 07-06-2020 15:21
Αμαλία Μεγαπάνου: Γιατί ήταν «η δική μας πρώτη κυρία»
Υπήρξε για χρόνια η κυρία Καραμανλή που συναγωνίστηκε σε κομψότητα την Τζάκι Κένεντι, σαγηνεύοντας με την ελληνική φινέτσα της τον Λευκό Οίκο

H Αμαλία Μεγαπάνου ήταν είκοσι δύο χρόνια μικρότερη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά «έφυγε» ακριβώς στην ίδια ηλικία, των ενενήντα ενός ετών, που «έφυγε» κι εκείνος. Υπήρξε για χρόνια η κυρία Καραμανλή που συναγωνίστηκε σε κομψότητα την Τζάκι Κένεντι, σαγηνεύοντας με την ελληνική φινέτσα της τον Λευκό Οίκο.

Ευφυής, καλλονή, φινετσάτη κι ευγενής, με σπάνια καλλιέργεια και χιούμορ, δυναμική, ασυμβίβαστη και ταυτοχρόνως σεμνή, διήγε πάντα έναν διακριτικό και αθόρυβο βίο.

Η Αμαλία Μεγαπάνου, το γένος Κανελλόπουλου, η πρώτη και μόνη σύζυγος Καραμανλή, μετέπειτα συγγραφέας, πέθανε εχθές και κηδεύεται σήμερα σε πολύ κλειστό κύκλο. Επιθυμούσε να φύγει σιωπηλά, όπως έζησε, είχε δώσει σαφείς οδηγίες.

Σπουδαία μορφή των Γραμμάτων αλλά και της πολιτικής Ιστορίας της Ελλάδας, η Μεγαπάνου ανήκε σε πολιτική οικογένεια, ήταν ανιψιά του σπουδαίου πολιτικού και φιλοσόφου, και διατελέσαντος προέδρου δύο βραχύβιων κυβερνήσεων, Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Γεννημένη το 1929 ως Αμαλία Κανελλοπούλου, παντρεύτηκε σε ηλικία 22 ετών, το 1951, τον 44χρονο Καραμανλή. Στο πλευρό του παρακολούθησε την εντυπωσιακή πολιτική ανέλιξή του. Σε αυτά τα χρόνια του γάμου τους ο Καραμανλής μεταμορφώθηκε από έναν βορειοελλαδίτη πολιτικό σε έναν ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς, έγινε από υπουργός βραχύβιων και προβληματικών κυβερνήσεων, πρωθυπουργός μιας χώρας η οποία στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια, σταθεροποιήθηκε, αναπτύχθηκε εντυπωσιακά και έκανε ένα μεγάλο άλμα εξωστρέφειας σε έναν νέο κόσμο που γεννιόταν –σταθερά με την Αμαλία στο πλευρό του.

«Η εκ Πατρών καλλονή, παντρεύεται τον Σερραίο, δυναμικό, αγέρωχο πολιτικό Κωνσταντίνο Καραμανλή, που, όμως είναι απ’ τους πλέον γοητευτικούς και κομψούς νέους της εποχής, με δεκάδες κυρίες θαυμάστριές του», είχε γράψει η Αλεξάνδρα Τσόλκα.

«Εκείνος, λέγεται, κατά τη διάρκεια του φλερτ, περνούσε, ντυμένος με ολόλευκο κοστούμι, κάθε απόγευμα, κάτω από το αθηναϊκό, κομψό της μπαλκόνι για να της κλέψει ένα βλέμμα και να της τραβήξει την προσοχή, πράγμα που κατάφερε και με το παραπάνω».Χρόνια αργότερα, στον στενό συνεργάτη και φίλο του, τον δημοσιογράφο και πολιτικό Τάκη Λαμπρία, ο Κωσταντίνος Καραμανλής θα απαντήσει, μοναδική φορά για τα προσωπικά του, με λόγια που θα μπουν και στο βιβλίο «Στη σκιά ενός μεγάλου», πως γενικά απέφευγε το φλερτ. «Το ενδεχόμενο ν’ αποκρουσθώ με απέτρεπε από το ν’ αποτολμήσω, θα ένιωθα την άρνηση, έστω και υποκριτική, βαρύτατη προσβολή». 

Η Μεγαπάνου ακολούθησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην εξορία του στο Παρίσι, στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Η σχέση τους διήρκεσε έως το 1972, όταν η Αμαλία αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Αιτία του διαζυγίου ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής. Ωστόσο, στα πολλά χρόνια που ακολούθησαν, η Μεγαπάνου αρνήθηκε σταθερά να μιλήσει για τη ζωή της δίπλα στον Καραμανλή. Με δωρεά της, είχε παραχωρήσει τη συλλογή του πατέρα της, Αναστασίου Κανελλόπουλου, στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε εκμυστηρευτεί στον Τάκη Λαμπρία:

«Ήταν, λοιπόν, τόσο όμορφη όσο και αξιοπρεπής. Είχε δυνατό χαρακτήρα, κάπως αυταρχικό. Ίσως μάλιστα το ναυάγιο του γάμου μας να οφείλεται στο ότι είχαμε τον ίδιο χαρακτήρα. Τα ενδιαφέροντά της ήταν περισσότερο πολιτιστικά, παρά πολιτικά. Και, μολονότι ουδέποτε αναμιγνυόταν στη δημόσια ζωή, συμπαραστάθηκε με αφοσίωση στη δύσκολη σταδιοδρομία μου. Το βέβαιο είναι ότι ο χωρισμός μου με λύπησε, αν και η ευθύνη γι’ αυτόν ήταν περισσότερο δική μου».

Τα Χριστούγεννα του 1970, το διαζύγιο εμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού «Οικογενειακός Θησαυρός» προκαλώντας τεράστιο κύμα συζήτησης. Το 1972 εκδίδεται το διαζύγιο τους. Εκείνη δε θα μιλήσει ποτέ για τη ζωή της, το συγγραφικό έργο που θα ακολουθήσει, τις σκέψεις της, τα χρόνια που έζησε μαζί του, τις αίτιες του χωρισμού ενός ζευγαριού που έλαμπε.

Μετά το διαζύγιό της με τον Καραμανλή παντρεύτηκε στις 17 Μαΐου 1973 τον νεανικό της έρωτα, τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας.

Συνήθιζε να λέει: «Οι άνδρες μια ζωή περπατούν πάνω σε προβιά και νοιώθουν άνετα γι΄αυτό γιατί περπατούν στα μαλακά. Όμως συχνά πέφτουν πάνω στο κεφάλι. Τι να κάνουμε; Oλες οι προβιές διαθέτουν και κεφάλι!»

Τα βιβλία της έκαναν αίσθηση. Το «Πρόσωπα και άλλα κύρια ονόματα» θεωρείται έργο αναφοράς για την αρχαία ελληνική γραμματεία. Το «Διάλογος με την Άννα» επαναστατικό –σε αυτό η συγγραφέας συνομιλεί με μια ηλικιωμένη πόρνη και συστήνει στον αναγνώστη τον κόσμο των ιερόδουλων. Η ίδια σε συνέντευξή της είχε πει: «Ο,τι θέλησα, ό,τι με ενδιέφερε, το έκανα στη ζωή μου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo