ΕΔΔΑ: Η απομόνωση κρατουμένου για πειθαρχικά παραπτώματα δεν αποτελεί εξευτελιστική μεταχείριση

Newsroom L&O 01-06-2020 07:34 Τελευταία ενημέρωση: 01-06-2020 07:35
ΕΔΔΑ: Η απομόνωση κρατουμένου για πειθαρχικά παραπτώματα δεν αποτελεί εξευτελιστική μεταχείριση
Εφόσον οι αρμόδιες αρχές της φυλακής παρακολουθούσαν στενά την κατάσταση της υγείας του

Η τοποθέτηση κρατούμενου σε καθεστώς απομόνωσης για σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων δεν αποτελεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, εφόσον φυσικά οι αρμόδιες αρχές της φυλακής παρακολουθούσαν στενά την κατάσταση της υγείας του. Αυτό έκρινε με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και απέρριψε την προσφυγή Γάλλου κρατούμενου, ο οποίος είχε βρεθεί ουκ ολίγες φορές στην απομόνωση των γαλλικών φυλακών επειδή παραβίαζε βασικούς κανονισμούς της.

Σύμφωνα με το echrcaselaw.com, ο εν λόγω κρατούμενος είχε προφυλακιστεί για μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής και υπεξαίρεσης ύψους 146 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο κατά τ διάστημα της κράτησης του, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έβρισκαν στο κελί του απαγορευμένα αντικείμενα, τα οποία προφανώς προμηθεύονταν από άτομα εκτός φυλακής. Έτσι, το έθεσαν σε απομόνωση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια μόνο περίπτωση ο διευθυντής των φυλακών αποφάσισε να θέσει τον συγκεκριμένο κρατούμενο σε απομόνωση από τις 12 Απριλίου έως τις 12 Ιουλίου 2014.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην απομόνωση ο κρατούμενος υπέβαλλε αιτήματα για αναστολή της πειθαρχικής ποινής, πλην όμως αυτά απορρίπτονταν. Μάλιστα σε ένα από αυτά είχε υποστηρίξει ότι η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί σημαντικά και ότι τα προϊόντα που είχαν βρεθεί στο κελί του, ήταν μεταξύ άλλων είδη προσωπικής υγιεινής  που δεν αποτελούσαν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, κίνδυνο για τη φυλακή ή για άλλα άτομα. Ωστόσο όλα τα αιτήματά του απορρίπτονταν από την αρμόδια δικαστική αρχή.

Εν τέλει η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ, το οποίο έκρινε πως αν και τα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών στο κελί του κρατούμενου δεν αποτελούσαν ιδιαίτερο κίνδυνο, η διοίκηση της φυλακής αποφάσισε να θέσει τον κρατούμενο σε απομόνωση βάσει του ποινικού προφίλ του. Όπως αναφέρει η απόφαση του Στρασβούργου ο εν λόγω κρατούμενος είχε σημαντικές διασυνδέσεις  εκτός φυλακής.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση της υγείας του κρατούμενου το διάστημα που βρίσκονταν σε απομόνωση, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι αυτή δεν είχε επιδεινωθεί και ότι παρακολουθούνταν τακτικά από τους αρμόδιους γιατρούς. Επίσης, σύμφωνα με το Στρασβούργου η κατάσταση της υγείας του κρατούμενου ήταν τέτοια που δεν απαιτούσε προσαρμογή των συνθηκών κράτησής του.

Ακόμη, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι ο κρατούμενος πριν τεθεί σε απομόνωση συμμετείχε σε ακροαματική διαδικασία, παρουσία δικηγόρου,  είχε ενημερωθεί για τα σχετικά έγγραφα και είχε υποβάλει έγγραφες αντιρρήσεις, κά.

Υπό τις συνθήκες αυτές το ΕΔΔΑ έκρινε ότι ο κρατούμενος είχε κρατηθεί σε μερική και σχετική απομόνωση, ένα μέτρο συμβατό με την κατάσταση της υγείας του, η οποία παρακολουθείτο από αρμόδιους γιατρούς των φυλακών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo