• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Στέγαση, επαγγελματική κατάρτιση και οικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες που αποχωρούν από το εθνικό σύστημα υποδοχής

lawandorder.gr 29-05-2020 14:54 Τελευταία ενημέρωση: 29-05-2020 14:54
Στέγαση, επαγγελματική κατάρτιση και οικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες που αποχωρούν από το εθνικό σύστημα υποδοχής
Ομαλή μετάβαση στο στάδιο της κοινωνικής ένταξης

Οι αναγνωρισμένοι προσφύγες που αποχωρούν από το εθνικό σύστημα υποδοχής θα μεταβούν ομαλά στο στάδιο της κοινωνικής ένταξης, μέσα από ενέργειες, που αφορούν τη στέγαση, την επαγγελματική κατάρτιση, κοινωνικά επιδόματα και οικονομικά βοηθήματα, αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η αποχώρηση των προσφύγων ή αυτών που δεν δικαιούνται άσυλο κρίνεται αναγκαία, επισημαίνει το υπουργείο, «ώστε να επωφεληθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι του προγράμματος. Με αυτό το τρόπο εξασφαλίζονται χιλιάδες θέσεις διαμονής σε υφιστάμενους χώρους της ηπειρωτικής Ελλάδας για αιτούντες άσυλο, ώστε να καταστεί εφικτή η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών».

Το υπουργείο εξηγεί, ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) υπό τις κατευθύνσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τη στήριξη της στέγασης, της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης τους.

Επιπλέον, προβλέπεται συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για το σχεδιασμό νέων ή την προσαρμογή υπαρχόντων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των δικαιούχων διεθνή προστασία σε αυτά, συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ για την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα, πρόσβαση όλων των αιτούντων διεθνή προστασία σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν εφεξής το οικονομικό τους βοήθημα (ESTIA II cash assistance).

Εξαιρούνται από την παραπάνω αποχώρηση ευάλωτες ομάδες, όπως οικογένειες, μέλος των οποίων αντιμετωπίζει πολύ σοβαρούς λόγους υγείας, οι οποίοι καθιστούν απολύτως αναγκαία τη μη αλλαγή περιβάλλοντος λόγω κινδύνου ζωής, για επωφελούμενες σε προχωρημένη ή επαπειλούμενη εγκυμοσύνη ή λοχεία, για ασυνόδευτους ανηλίκους μετά την ενηλικίωση και τοποθέτησή τους σε θέσεις προσωρινής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, όπου συντρέχουν λόγοι ευαλωτότητας ή συνέχισης σπουδών. Για τις παραπάνω ομάδες δίνεται παράταση δυο με τρεις μήνες, ανάλογα με την περίσταση.

Διαβάστε και:

Μηταράκης: Αποχωρούν πρόσφυγες και μη δικαιούχοι ασύλου από το ελληνικό σύστημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo