20.9 C
Athens
17.1 C
Thessaloniki
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
More

    Προαγωγές στη Δικαιοσύνη: Οι υποψήφιοι για την προεδρία ΣτΕ και Αρείου Πάγου – Όλα τα ονόματα


    Με γνώμονα τη σειρά αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών (επετηρίδα) ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωσταντίνος Τσιάρας κατέθεσε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τα ονόματα έξι αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και έξι αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, οι οποίοι ενδέχεται να επιλεγούν για τις θέσεις των προέδρων των δυο Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.
    Ακόμη, ο κ. Τσιάρας κατέθεσε στο υπουργικό συμβούλιο λίστα με τα ονόματα 14 αρεοπαγιτών που μπορεί να επιλεγούν για να καλύψουν τις κενές θέσεις των αντιπροέδρων που θα δημιουργηθούν την 1η Ιουλίου 2020.
    Να σημειωθεί ότι από τις θέσεις του προέδρου του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου θα αποχωρήσουν τον ερχόμενο Ιούνιο, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, ο πρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος και ο πρόεδρος του ΑΠ Ιωσήφ Τσαλαγανίδης.
    Υπό τα δεδομένα αυτά ο κ. Τσιάρας κατέθεσε κατάλογο με ονόματα των υποψηφίων αντιπροέδρων που θα επιλεγούν για τις θέσεις του προέδρου του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου.
    Συγκεκριμένα, για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ υποψήφιοι είναι οι αντιπρόεδροί του: Μαίρη Σαρπ, Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Γράβαρης, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτριος Σκαλτσούνης και Μιχαήλ Πικραμένος.
    Υποψήφιες για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου είναι έξι γυναίκες αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου και συγκεκριμένα οι: Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αλτάνα Κοκκοβού και Αβροκόμη Θούα.
    Οι αντιπρόεδροι
    Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε και λίστα με τους υποψηφίους δικαστές για την κάλυψη των πέντε θέσεων των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που, επίσης, θα είναι κενές από τον ερχόμενο Ιούνιο, λόγω συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών που τις υπηρετούν μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί εδώ ότι οι θέσεις που θα αδειάσουν είναι τέσσερις, αλλά λόγω της συνταξιοδότησης του κ. Τσαλαγανίδη, θέση η οποία θα καλυφθεί από αντιπρόεδρο, οι κενές θέσεις αντιπροέδρων είναι πέντε.
    Οι αρεοπαγίτες που προτάθηκαν ως υποψήφιοι για τις θέσεις αυτές είναι οι: Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη, Γεώργιος Χοϊμές, Μαρία Νικολακέα, Γεώργιος Παπαηλιάδης, Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Παρασκευή Καλαϊτζή, Ναυσικά Φράγκου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Μαρία Τζανακάκη-Σαραντάκη, Νικόλαος Πιπιλίγκας, Γεώργιος Αποστολάκης, Αρετή Παπαδιά και Μαρία Γεωργίου.
    Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας προβλέπει τη σύγκληση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής η οποία θα ακροαστεί όλους τους υποψηφίους και θα καταλήξει στους επικρατέστερους. Ακολούθως, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα υποβάλλει τη δική του πρόταση για την επιλογή των προσώπων στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και θα έχει το τελικό λόγο.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ