ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η βλάβη στη Φ/Γ «ΥΔΡΑ» κατέδειξε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO-200HN

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 28-05-2020 14:09 Τελευταία ενημέρωση: 28-05-2020 14:25
Η βλάβη στη Φ/Γ «ΥΔΡΑ» κατέδειξε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO-200HN
Όλο το σκάφος «ξεγυμνώνεται», επιθεωρείται και τυχόν βλάβες επιδιορθώνονται

Με την ευκαιρία της αρκετά σοβαρής βλάβης που σημειώθηκε στο προωστήριο σκεύος της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», και η οποία δεν σημειώνεται για πρώτη φορά, καθώς παρόμοια βλάβη είχε «βγει» και πριν από αρκετά χρόνια στο ίδιο σκάφος, έρχεται στην επικαιρότητα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών του Στόλου τύπου MEKO-2000HN, κλάσεως «ΥΔΡΑ», που το πρώτο από αυτά – η «ΥΔΡΑ» - είναι ήδη 30 ετών και το πόσο απαραίτητος είναι για τη συνέχιση της εύρυθμης επιχειρησιακής τους λειτουργίας.

Γιατί τα σκάφη αυτά είναι ήδη από 30-24 ετών και όλο αυτό το διάστημα ΔΕΝ έχουν υποστεί κάποιο εκσυγχρονισμό «μέσης ζωής» (Middle-Life Update/MLU) με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και το βλέπουμε γιατί «βγάζουν» βλάβες όχι βεβαίως όλες τους σοβαρές, αλλά βγάζουν.

Μπορεί βεβαίως να ισχυριστεί κάποιος – και να έχει μερικώς δίκιο – ότι ο εκσυγχρονισμός αφορά κυρίως ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες, αλλά φυσικά σε μία τέτοια κατάσταση, όλο το σκάφος «ξεγυμνώνεται», επιθεωρείται και οι τυχόν βλάβες που εντοπίζονται, επιδιορθώνονται ακόμα και προληπτικώς, προτού δηλαδή εντοπιστούν.

Όπως δήλωσε προ εβδομάδος ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών του Ελληνικού Στόλου κλάσεως «ΥΔΡΑ» είναι ένα εκ των πέντε προγραμμάτων που ήδη έχουν πάει στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής προς συζήτηση αρχικώς και εν συνεχεία ψήφισή τους για να προχωρήσουν στην υλοποίησή τους.

Καλό είναι οι αρμόδιοι, με αφορμή αυτή τη βλάβη στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», να επισπεύσουν τους χρόνους συζητήσεως και ψηφίσεως των προγραμμάτων αυτών συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου φυσικά, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να επισπευσθούν αντιστοίχως και οι χρόνοι υλοποιήσεώς του, για να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα στην εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία του Στόλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo