ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Παναγιωτόπουλος: «Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της, τα οποία είναι σαφή και οριοθετημένα»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 27-05-2020 13:38
Παναγιωτόπουλος: «Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της, τα οποία είναι σαφή και οριοθετημένα»
Τι ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης για το τι θα κάνει η Ελλάδα στην περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της και πραγματοποιήσει ή επιχειρήσει να κάνει γεώτρηση στα νότια της Κρήτης

Την ύπαρξη σχεδίων και προθέσεως για την περαιτέρω εγρήγορση των ελληνικών δυνάμεων στον Έβρο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι «κάτι» θα ετοιμάσουν οι Τούρκοι το αμέσως προσεχές διάστημα, διατύπωσε οψ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο Σκάι.

«Κάνουμε τους σχεδιασμούς μας και λαμβάνουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού και φυσικά να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, με πρώτο και καλύτερο την κατασκευή του φράκτη που γίνεται. Έχουν υπάρξει κάποιες δηλώσεις που δίνουν ενδείξεις ότι θα έχουμε ξανά πίεση στα σύνορά μας και ειδικά στα χερσαία σύνορα μας, γι’ αυτό τον λόγο δεν εφησυχάζουμε. Προετοιμαζόμαστε, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, αναλύουμε σενάρια και κάνουμε την δουλειά μας» τόνισε χαρακτηριστικώς ο ΥΕΘΑ, για να προσθέσει: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν τη δουλειά τους τον περασμένο Μάρτιο, συνεχίζουν να την κάνουν και θα συνεχίσουν να την κάνουν. Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της, ιδίως στα χερσαία σύνορα. Αυτό άλλωστε το απέδειξε τον περασμένο Μάρτιο με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης κατά τον περασμένο Μάρτιο».

Ο ίδιος, απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα κάνει η Ελλάδα στην περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της και πραγματοποιήσει ή επιχειρήσει να κάνει γεώτρηση στα νότια της Κρήτης ο ΥΕΘΑ διευκρίνισε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτές τις συμπεριφορές, ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψουμε προσβολές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σε αυτό νομίζω είμαστε σαφείς κι εγώ και πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός».

Για το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο, ο υπουργός παρατήρησε ότι «όλη αυτή η συζήτηση ξεκίνησε από ένα εντελώς ψευδές δημοσίευμα που αναπαρήχθη στον ξένο Τύπο κι από αυτό ξεκίνησε η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας. Θεωρώ
ότι εξηγήθηκαν όλα, δεν υπήρξε ποτέ καμία κατάληψη εδάφους βέβαια από ξένες δυνάμεις εδώ, τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο, αυτές τις μέρες, τα σύνορα είναι σαφή και οριοθετημένα».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να διευκρινίσει ότι «η κοίτη του Έβρου έχει αλλάξει και αποτέλεσμα αυτών των διαχρονικών αλλαγών είναι να υπάρχουν κάποια τμήματα ελληνικού εδάφους ανατολικά του Έβρου και αντιστοίχως κάποια τμήματα τούρκικου εδάφους δυτικά του Έβρου τα λεγόμενα «προγεφυρώματα», όπως το προκείμενο προγεφύρωμα των Φερών στο οποίο συγκεντρώθηκαν αυτά τα ολιγάριθμα τμήματα Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτικών, όμως μέσα στα όρια του εδάφους της κάθε χώρας.Έγιναν κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες αποψίλωσης του εδάφους προκειμένου να πάμε στην αποτύπωση, για το πού δηλαδή πρέπει να κατασκευαστεί ο φράκτης. Ήρθε ο Ελληνικός Στρατός και αποψίλωσε από το κατάφυτο δάσος εκεί, το απροσπέλαστο για πολλά χρόνια σε οποιονδήποτε, σε ορισμένα τμήματα. Το είδαν από την τουρκική πλευρά, αντέδρασαν σε αυτή τη δραστηριότητα του Ελληνικού Στρατού ερχόμενοι να δουν τι γίνεται, μέσα όμως από τα δικά τους όρια».

Διευκρινίζοντας το ζήτημα των δύο διαβημάτων της ελληνικής πλευράς ο ΥΕΘΑ τόνισε ότι «όταν σε μία, σε ένα μικρό κομμάτι εδάφους παραποτάμιο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του Έβρου, την πολύ συγκεκριμένη και «δύσκολη» εδαφική φυσιολογία του Έβρου, όταν λοιπόν σε ένα μικρό τέτοιο τμήμα συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις εκατέρωθεν μιας οριοθετημένης αλλά πολύ δύσκολα διακριτής λόγω της φυσιολογίας συνοριακής γραμμής, τότε εγκυμονούνται κίνδυνοι. Την επέλευση αυτών των κινδύνων, λόγω και της έντασης, ήθελε να αποτρέψει και το διάβημα που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών για το οποίο αναφέρθηκε εκτενέστατα στην απάντηση του ο υπουργός κ. Νίκος Δένδιας».

Αναφορικώς με το πότε θα ξεκινήσουν και πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την επέκταση του «φράκτη» του Έβρου, ο υπουργός σημείωσε για μία ακόμα φορά ότι «υπάρχουν αρκετές προπαρασκευαστικές εργασίες που πρέπει να γίνουν και δεν είναι πάντα εύκολες σε κάποια σημεία του εδάφους. Ο στόχος είναι να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo