Κορονοϊός: Όπλα για να μείνουμε ασφαλείς η γνώση και η πειθαρχεία

lawandorder.gr 27-05-2020 12:35
Κορονοϊός: Όπλα για να μείνουμε ασφαλείς η γνώση και η πειθαρχεία
Η περίοδος της κοινωνικής απόστασης οδηγός και παρακαταθήκη

Η απευθείας ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας τελείωσε. Το «ραντεβού» με το... δίδυμο Τσιόδρα-Χαρδαλιά αναβάλλεται επ' αόριστο. Τα μαγαζιά άνοιξαν, η καθημερινότητα προσπαθεί να μπει στους κανονικούς της ρυθμούς και να βρει τα νέα της «πατήματα».

Το «σύνθημα» μένουμε ασφαλείς» φαντάζει σήμερα πιο επίκαιρο και κρίσιμο από ποτέ. Το τέλος της καταιγιστικής ενημέρωση, το τέλος των έκτακτων μέτρων δεν σημαίνει και τέλος της «μάχης» με τον κορονοϊό. Δεν σημαίνει επιστροφή στην προ κορονοϊού εποχή. Δεν σημαίνει επανάπαυση και εφησυχασμός.

Μόνο αν ο καθένας από μας ξεχωριστά συνειδητοποιήσει τι προηγήθηκε μπορούμε συγκροτημένα ως κοινωνία να διαμορφώσουμε τους όρους της επόμενης-ασφαλούς μέρας. Η επιστροφή στο πριν είναι «παγίδα» αν διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη η γνώση και η πειθαρχεία που κατακτήθηκε τους προηγούμενους μήνες.

Και τα στοιχεία είναι καταλυτικά: Το είπε χτες ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας στην «τελευταία» ενημέρωση; Ότι «η Πατρίδα μας κατάφερε, με την υπομονή όλων μας, να περάσει αυτή την πρώτη φάση του ιού. Να επιπεδώσει και να μειώσει την καμπύλη της επιδημίας, με συγκριτικά πολύ λιγότερες απώλειες από άλλες πολύ περισσότερο “έτοιμες” υγειονομικά χώρες». Και πρόσθεσε: «Καταλυτική ήταν η συμμετοχή του κόσμου σε αυτή την επώδυνη και φιλότιμη προσπάθεια. Οι αριθμοί μας, οι οποίοι λένε την αλήθεια, λένε πως τα μέτρα και μαζί με αυτά και το επώδυνο απαγορευτικό, οδήγησε σε μείωση κατά 80% της διασποράς του ιού και ήταν η κύρια αιτία που δεν θρηνήσαμε περισσότερες απώλειες στην Πατρίδα μας».

Στη συνέχεια, μάλιστα, παρέθεσε τεκμηριωμένα στοιχεία, που αποδεικνύουν τι θα σήμαινε το να μην είχαν πάει καλά τα πράγματα. «Θα με συγχωρέσετε», είπε, «αλλά πρέπει να αναφερθώ και σε μια άλλη επιτυχία της Πατρίδας μας. Σήμερα έχουν συνολικά καταγραφεί 173 θάνατοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από την Καθηγήτρια κυρία Σύψα, με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνητότητα του ιού, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους, ενώ με μια μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα φυσικά και θα τα παίρναμε, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Τότε όμως θα ήταν αργά».

«Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει ξεκινήσει με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει, δεν έχει χάσει την ιδιότητα της διασποράς του, ιδίως όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα του ιού πρέπει να ελέγχομαι, να ειδοποιώ τους δικούς μου, να απομονώνομαι, να παίρνω έγκαιρα και όταν χρειάζεται θεραπεία», τόνισε ο Τσιόδρας και επανέλαβε ότι «η επιφυλακή και η εγρήγορση για ένα τυχόν δεύτερο κύμα που θα αφορά αυτόν τον ιό είναι σημαντική».

Επίσης χτες, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό σημείωσε ότι «δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα» και επανέλαβε την ανάγκη να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι σε δυο εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες». Προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας «ανά πάσα στιγμή» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε ξαφνικά 150 κρούσματα σε μία ημέρα. «Ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λχ σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή, ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό», τόνισε ο κ. Σύψας.

Προχτές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι οι χώρες όπου οι μολύνσεις από τον κορονοϊό μειώνονται μπορεί ακόμη να αντιμετωπίσουν μια «άμεση δεύτερη κορύφωση» αν άρουν πολύ νωρίς τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας. Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορονοϊού, δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης.

Ο Ράιαν τόνισε ότι οι επιδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν αργότερα φέτος σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος.

Γι' αυτό ακριβώς είναι κρίσιμο η πειθαρχεία που δείξαμε και η γνώση που κατακτήσαμε ως κοινωνία να αποτελέσουν τον οδηγό για να μείνουμε πραγματικά ασφαλείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo