ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μαραθώνια σύσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 26-05-2020 18:06 Τελευταία ενημέρωση: 26-05-2020 19:22
Μαραθώνια σύσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στο στρατόπεδο «Παπάγου»

Σε μαραθώνια εξελίσσεται η σύσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής που συνεδρίασε στην Αίθουσα «Καποδίστριας» του ΓΕΕΘΑ στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και ενημερώνεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και ΥΕΘΑ Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Μολονότι δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως γνωστό καθώς οι βουλευτές προ της εισόδου τους στην αίθουσα παρέδωσαν όλοι τα κινητά τους, που τοποθετήθηκαν σε ειδικούς φακέλους που έφεραν το όνομά τους και φυλάχτηκαν από στρατονόμους έξω από την αίθουσα, εντούτοις από το ρεπορτάζ όταν αυτοί έβγαιναν για λίγα λεπτά από την αίθουσα πληροφορηθήκαμε τα εξής:

Πρώτο, στην ενημέρωση μίλησαν οι δύο υπουργοί (ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ), ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαούσης και αρμόδιος επιτελής του ΓΕΕΘΑ (Ταξίαρχος) με τεράστια εμπειρία από τον Έβρο, ο οποίος τώρα υπηρετεί στη Διεύθυνση Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ.

Δεύτερο, στους βουλευτές εξηγήθηκαν τα της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και του συνοδευτικού πρωτοκόλλου του 1926 που καθορίζει επακριβώς τα σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας στον Έβρο και τους επιδείχθηκαν χάρτες της περιοχής της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) με το πολύτιμο έργο και προσφορά από το 1926 και εντεύθεν, που πλέον έχουν ψηφιοποιηθεί πλήρως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΥΣ χαρτογραφεί λεπτομερώς την περιοχή σε ετήσια βάση και οι χάρτες αυτοί όλου του ποταμού, διατηρούνται στο αρχείο της για προφανείς λόγους.

Τρίτο, έγινε γνωστό από τα πλέον αρμόδια χείλη ότι ο φράχτης θα γίνει και η απόφαση είναι οριστική. «Ο φράκτης θα γίνει γιατί έτσι προστατεύονται τα σύνορά μας» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας διευκρινιστικά ότι το περιστατικό έγινε στις Φέρες, και όχι στο Μελισσοκομείο όπως είχε γραφτεί αρχικώς.

Τέταρτο, ο ΥΠΕΞ φέρεται να είπε ότι το τελευταίο διάστημα και μετά τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου στον Έβρο, βλέπουμε στην ίδια περιοχή μία έξαρση των προκλήσεων από την Άγκυρα με ποιοτική αναβάθμισή τους, ενώ πρόσθεσε επίσης, συμφώνως με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε παραβίαση ελληνικού εδάφους.

Πέμπτο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος φέρεται να είπε ότι έχουμε ένα γείτονα με μονίμως παραβατική συμπεριφορά. «Παραβιάζει χωρικά ύδατα, πραγματοποιεί υπερπτήσεις, εισέρχεται και προκαλεί στην κυπριακή Α.Ο.Ζ., παραβιάσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη» φέρεται ειπών χαρακτηριστικώς, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και Ευρώπης με μετανάστες» για να καταλήξει ότι «Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για επεισόδιο στρατιωτικής φύσεως ακόμα και σύρραξης εφόσον απαιτείται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως μας ελέχθη αυτή τη στιγμή υπάρχει ελληνικό προσωπικό της ΓΥΣ και του Μηχανικού του Δ’Σώματος Στρατού στην περιοχή καθώς και ιδιώτες ειδικοί επιστήμονες, όπως γεωλόγοι κλπ., οι οποίοι πραγματοποιούν έρευνες και μετρήσεις στην περιοχή για να κατασκευαστεί ο φράκτης. Συμφώνως με τις πληροφορίες τον επόμενο μήνα η μελέτη που θα συντάξουν όλοι αυτοί θα παραδοθεί επισήμως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που είναι υπεύθυνο από πλευράς της ελληνικής Πολιτείας για την κατασκευή του φράκτη από την περιοχή των Καστανεών ως την περιοχή του νοτίου Έβρου, στις Φέρες, όπου ουσιαστικώς ξεκινά το «δέλτα» του ποταμού, για να το αναθέσει με τη σειρά του σε ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή του υπό τη στενή συνεργασία και παρακολούθηση του έργου από το Μηχανικό του Δ’ΣΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo