Αντιναύαρχος Πετράκης για το κίνημα του Ναυτικού: Απ’ τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του ΠΝ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 26-05-2020 11:57 Τελευταία ενημέρωση: 26-05-2020 14:24
Αντιναύαρχος Πετράκης για το κίνημα του Ναυτικού: Απ’ τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του ΠΝ
Αποτελεί κορυφαία στιγμή αντιδικτατορικής δράσης

Αντιναύαρχος Στ.Πετράκης ΠΝ: Το κίνημα του Ναυτικού αποτελεί κορυφαία στιγμή αντιδικτατορικής δράσης και συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα στην Ελλάδα εναντίον της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί και μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) χαρακτήρισε το «Κίνημα του Ναυτικού», το Μάιο του 1973, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, κατά την ομιλία του στη διάρκεια της χθεσινής απογευματινής/βραδινής τελετής Μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο Θωρηκτό– Μουσείο «Γ.ΑΒΕΡΩΦ» στο «Πάρκο Ναυτικής Παραδόσεως» στο Τροκαντερό, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην τελετή ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ενώ παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο φιλοξενών την εκδήλωση Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, εκπρόσωποι αποστράτων και αντιδικτατορικών οργανώσεων, της τοπικής αυτοδιοικήσεως και της Εκκλησίας.

Η ομιλία του Α/ΓΕΝ έχει ως εξής:

«Κύρια Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Κυρίες και Κύριοι,

Η παρουσία σας σήμερα εδώ, στο Θωρηκτό «Αβέρωφ», το πλοίο που έχει άρρηκτα συνδεθεί με την ιστορία και το πεπρωμένο του Έθνους, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πολεμικό Ναυτικό. Πρωτίστως όμως αποτελεί ένδειξη τιμής στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, τα στελέχη των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τους ιδιώτες που συμμετείχαν στο κίνημα του Ναυτικού το 1973.

Το κίνημα του Ναυτικού αποτελεί κορυφαία στιγμή αντιδικτατορικής δράσης και συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Συνεπώς, αποτελεί υποχρέωσή μας, αφενός μεν η απότιση φόρου τιμής στον αγώνα των στελεχών μας για την επάνοδο της δημοκρατίας, αφετέρου η ανάδειξή του στις νεότερες γενιές και η διαφύλαξή του στην ιστορική μνήμη του Έθνους.

Το κίνημα τυπικά απέτυχε καθώς δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί και να υλοποιήσει τους άμεσους στόχους του. Όμως κι αυτή ακόμη η αποτυχία υπήρξε στην πραγματικότητα μια νίκη καθώς άφησε πίσω της μια σημαντική παρακαταθήκη. Το γεγονός ότι το κίνημα ξεπήδησε από τους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων είχε τεράστια συμβολική σημασία. Απέδειξε ότι το καθεστώς, που ούτως ή άλλως δεν είχε την αποδοχή της κοινωνίας, δεν είχε ούτε τα ερείσματα που ήλπιζε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εξίσου σημαντικό όμως ήταν το γεγονός ότι το κίνημα συνέβαλε στη διατήρηση των δεσμών των Ενόπλων Δυνάμεων με την κοινωνία, και λειτούργησε ως καταλύτης στη ανάκτηση της κοινωνικής συνοχής στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Το κίνημα υπήρξε μία πρωτοβουλία αυθόρμητη, χωρίς ξεκάθαρη ηγεσία, από ανθρώπους με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές αλλά με κοινό παρονομαστή το ελεύθερο φρόνημα, την βαθειά πίστη στη δημοκρατία και την αποστροφή τους για το καθεστώς. Άνθρωποι λιγότερο ή περισσότερο γνωστοί, άνθρωποι με ιδανικά, που δεν φοβήθηκαν να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία τους ή και την ίδια τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τις ιδέες και τις αξίες τους.

Για το Πολεμικό Ναυτικό το κίνημα αποτελεί έμπρακτη σύνοψη των βασικών συστατικών του:

Του σεβασμού στις παραδόσεις.

Του δημοκρατικού πνεύματος.

Της ενσυνείδητης πειθαρχίας, αλλά και του θάρρους της γνώμης,

Πάνω απ’ όλα όμως το κίνημα αποτελεί τεκμήριο της αγάπης για την Πατρίδα.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια ιδιαίτερη κουλτούρα για την οποία είμαστε υπερήφανοι και την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάττουμε και να μεταλαμπαδεύουμε στα νεότερα στελέχη.

Το κίνημα ξεπήδησε από το Πολεμικό Ναυτικό, δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό. Το αγκάλιασαν και αξιωματικοί των άλλων κλάδων, πολιτικοί και ιδιώτες. Σήμερα, τιμούμε με σεβασμό όλους εκείνους που συμμετείχαν στο κίνημα και τους διαβεβαιώνουμε ότι αναγνωρίζουμε την προσφορά τους και εμπνεόμαστε από τις πράξεις τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον επίτιμο Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Γρηγόριο Δεμέστιχα για την αποδοχή της πρόσκλησής μου να αποτελέσει τον κεντρικό ομιλητή της σημερινής εκδήλωσης και να τον καλέσω στο βήμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo