Στεφανής: Οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερασπίζονται και το χιλιοστό του ελληνικού εδάφους

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 25-05-2020 09:55
Στεφανής: Οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερασπίζονται και το χιλιοστό του ελληνικού εδάφους
Ο ΥΦΕΘΑ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα δημοσιογράφων επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί όταν μιλούμε για θέματα που αφορούν το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Η υπεράσπιση των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους «που δεν σταματά ούτε δευτερόλεπτο και δεν υποχωρούν ούτε χιλιοστό» βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεντεύξεως του υφυπουργού Εθνικής Αμύνης και Ειδικού Συντονιστή της κυβερνήσεως για το προσφυγικό – όπως τόνισε ο ίδιος – Στρατηγού ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή στην ΕΡΤ πριν λίγη ώρα, ενώ για το θέμα του Έβρου τόνισε ότι «η Τουρκία αντέδρασε στο δικό της έδαφος».  

Ο ΥΦΕΘΑ απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα των δημοσιογράφων Κοτταρίδη και Πιταρά επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί όταν μιλούμε για θέματα που αφορούν το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους για την υπεράσπιση του ελληνικού εδάφους και πολλές φορές δίνουν και την ίδια τους της ζωή. Προχθές είχαμε την επέτειο της θυσίας του Σμηναγού Ηλιάκη στην Κάρπαθο» τόνισε χαρακτηριστικώς, προσθέτοντας: «Οι ΕΔ είναι παρούσες ακόμα και στο χιλιοστό υπερασπίσεως του ελληνικού εδάφους» καθώς και ότι «Οι οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας είναι σαφέστατες για την υπεράσπιση του εθνικού εδάφους».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο επισήμανε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο (του 2019) υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος αντιμετωπίσεως των θεμάτων στα σύνορα – χερσαία και θαλάσσια – με ενισχύσεις των δυνάμεων που δρουν εκεί και νέες τακτικές, όπου στη μεν ξηρά δρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ο Στρατός, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομίας, ενώ στη θάλασσα επιχειρούν οι ΕΔ, το Πολεμικό μας Ναυτικό, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 και για τις 28 επόμενες ημέρες αυτή η νέα δράση είχε αποτέλεσμα καθώς «απαγορεύτηκε η είσοδος» σε 48.000 ανθρώπους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ΕΔ έχουν ανά πάσα στιγμή του 24ώρου πλήρη εικόνα του τι γίνεται σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας. «Χθες για παράδειγμα απαγορεύτηκε η είσοδος σε 219 άτομα. Προχθές σε άλλους 180» τόνισε χαρακτηριστικώς.

Αναφορικώς με τα συμβαίνοντα στον Έβρο ο Στρατηγός Στεφανής επισήμανε ότι «Η Τουρκία αντέδρασε στο έδαφός της και όχι σε ελληνικό έδαφος», ενώ για τις νέες απειλές της Τουρκίας ότι θα στείλει και νέους πρόσφυγες/μετανάστες στα νησιά επισήμανε τα εξής: «Όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ είναι τμήμα ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και τους γύρο τους, καθώς και ιδίως το εσωτερικό της. Θεωρεί ότι μπορεί να μας πιέσει. Δεν μπορεί. Καθημερινά αξιολογούμε πάρα πολλά στοιχεία και πράττουμε αναλόγως τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ».         

Ο ίδιος σε άλλο σημείο τόνισε ότι «σχεδιάζουμε και ενεργούμε αναλόγως σε τέσσερα επίπεδα: Στο θεσμικό, στο διαδικαστικό, στο προσωπικό μας και στους εξοπλισμούς…Επί τη βάσει αυτών οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ξέρουν τι να κάνουν και θα το κάνουν».

Κατέληξε μάλιστα λέγοντας – συμπερασματικώς – τα εξής: «Θέλω να επισημάνω δύο πράγματα: Πρώτο, ότι οι ΕΔ κάνουν καταπληκτική δουλειά και μετά από τον ορισμό μου ως Ειδικού Συντονιστή της κυβέρνησης για το Προσφυγικό, το ίδιο μπορώ να σας διαβεβαιώσω και για τα Σώματα Ασφαλείας. Δεύτερο, τα εθνικά θέματα, όπως αυτά, απαιτούν και εθνική σύμπνοια από όλους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo