• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Άγκυρα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τον Έβρο

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 23-05-2020 21:42 Τελευταία ενημέρωση: 23-05-2020 21:43
Λάδι στη φωτιά ρίχνει η Άγκυρα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τον Έβρο
Το υπουργείο υποστηρίζει τελείως διαφορετική κατεύθυνση από όσα υποστηρίζει το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Πλήρη πολιτική και διπλωματική εκμετάλλευση των όσων έγιναν στον Έβρο και το αλαλούμ που ακολούθησε σε επικοινωνιακό επίπεδο από την Ελληνική πλευρά, επιχειρεί η Άγκυρα, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο άλλωστε, με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα, και επιχειρεί να ρίξει «λάδι στη φωτιά» υποστηρίζοντας τελείως διαφορετική κατεύθυνση από όσα υποστηρίζει το Ελληνικό ΥΠΕΞ.

Βεβαίως η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ δεν σημαίνει ότι αυτή είναι θέσφατο ή ότι λέει την αλήθεια, καθώς υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η Τουρκία έχει το «δίκιο» και πράττει «νομίμως» και ότι η ελληνική πλευρά έχει το άδικο. Απλώς αποτελεί τρανή απόδειξη πιστεύουμε το πόσο εύκολα αν δεν προσεχθεί εγκαίρως μπορεί να διογκωθεί ένα θέμα «ρουτίνας» όπως αυτό του Έβρου που γίνεται κάθε χρόνο και προβλέπεται από την αρχική συνθήκη χαράξεως των συνόρων, από λάθος επικοινωνιακούς χειρισμούς.

Η σχετική ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, μέσω του Εκπροσώπου του Χαμί Ακσόϊ, αναφέρει σχετικώς με τα γεγονότα στον Έβρο – μεταξύ άλλων – τα εξής:

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα τοποθετήσει συρμάτινο φράχτη στην περιοχή αποκοπής Φερών (Ferre Kupürü). Κατόπιν του απαιτούμενου συντονισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 νότα στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να κάνει γνωστές τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε την σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα…»

Και η ίδια ανακοίνωση συνεχίζει πιο κάτω: «Δηλώθηκε επίσης στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών.

Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2020 τοπογραφικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας. Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε. Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας».

Διαβάστε και:

Επίσημη διάψευση και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον Έβρο

Δένδιας: Συκοφαντία προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα

ΥΠΕΞ για Εβρο: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος

Ελληνικό Πεντάγωνο: Τι επιδιώκει η Τουρκία με τις παραστρατιωτικές τακτικές στον Έβρο

Αγρια κόντρα κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ για τον Εβρο -Δένδιας: «Συμφωνείτε με ακροδεξιά fake news;»

Παρέμβαση Κατρούγκαλου-Δρίτσα για Έβρο: «Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας;»

Γερμανικό «τράβηγμα αυτιού» στη Τουρκία για πυροβολισμούς εναντίον της FRONTEX στον Έβρο

Αυστηρό διάβημα στην Άγκυρα για την καταπάτηση ελληνικού εδάφους στον Έβρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo