«Αμυντική θωράκιση της χώρας στον 21ο αιώνα» στο πλαίσιο του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 23-05-2020 20:34
«Αμυντική θωράκιση της χώρας στον 21ο αιώνα» στο πλαίσιο του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
H κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις στο νόμο περί προμηθειών, ο οποίος γίνεται εμπόδιο στην γρήγορη υλοποίηση εξοπλιστικών, τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της τηλεδιασκέψεως, όπως σας είχαμε ενημερώσει σχετικώς από χθες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της χώρας στον 21 ο αιώνα», στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τη συμμετοχή διαπρεπών ομιλητών, που συντόνισε ο Διπλωματικός και Στρατιωτικός συντάκτης της εφημερίδος «Καθημερινή» Βασίλης Νέδος.

Στο πλαίσιο της συζητήσεως αυτής οι ομιλητές τοποθετήθηκαν ως εξής: Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα στον Έβρο έγινε αποδέκτης μιας υβριδικής εχθρικής κινήσεως και όχι μόνο απειλής. «Γιατί η ενέργεια αυτή δεν εντάσσεται στα συμβατικά όρια μιας επιχείρησης. Στόχος είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας με την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Η Τουρκία ανέλαβε να μεταφέρει μετανάστες που δεν είχαν σχέση με τα μεταναστευτικά ρεύματα. Απέδωσε την επιτυχή αντιμετώπιση στην έγκαιρη προετοιμασία από δίκτυο πληροφοριών, και στην προετοιμασία με τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης των συνόρων, που επιτρέπει την γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός. Ο ίδιος προανήγγειλε την υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβερνήσεως για την κυβερνοάμυνα και κυβερνοασφάλεια, καθώς και πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας κατά των υβριδικών απειλών, στο Ελσίνκι. 

Ο ΥΕΘΑ αναφερόμενος στα εξοπλιστικά σημείωσε ότι «Νομοτελειακά θα πάμε στο αεροσκάφος 5 ης γενιάς, το F-35, καθώς έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας που θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στην Ελλάδα. Αλλά ακόμα κι αν συμφωνούσαμε να πάμε στα F-35 τώρα, τα πρώτα θα έρχονται μετά από μερικά χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16 και των Mirage, με την επανεκκίνηση της ροής των ανταλλακτικών που είχε διακοπεί από το 2012», όπως τόνισε. 

Τέλος, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις στο νόμο περί προμηθειών, ο οποίος γίνεται εμπόδιο στην γρήγορη υλοποίηση εξοπλιστικών. «Δεν θα αλλάξει το υφιστάμενο πλαίσιο, αλλά θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις με σκοπό τη βελτίωσή του» τόνισε χαρακτηριστικώς. 

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, έθεσε το θέμα του  επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και της αλλαγής νοοτροπίας σε όλο το φάσμα της ασφαλείας και της αμύνης. Υποστήριξε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει θεσμικά κείμενα για τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής ασφαλείας και σύνταξης πολιτικής εθνικής αμύνης, η οποία να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες. «Η Ελλάδα οφείλει να πετυχαίνει το μέγιστο της αποτρεπτικής ισχύος», τόνισε και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16 το οποίο προχωράει, ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν προβλήματα με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει την δημιουργία Κέντρου Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως στην Καλαμάτα, υποστήριξε ότι εξετάζονται δύο προτάσεις, η μία από τον Καναδά και η άλλη από το Ισραήλ. 

Από την πλευρά του ο Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Lockheed Martin Aeronautics/International αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναβαθμίσεως του στόλου των 83 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, που όπως υποστήριξε βαδίζει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

«Το πρώτο αεροσκάφος F-16 Viper βρίσκεται στο υπόστεγο στην ΕΑΒ με σκοπό να γίνει το πρωτότυπο που θα σταλεί στις ΗΠΑ για δοκιμές στο τέλος του χρόνου. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη συνεργασία ενός ψηφιακού συστήματος με ένα αναλογικό. Ενός ραντάρ με ένα σύστημα αυτοπροστασίας. Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Οι σχεδιαστές έδειξαν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στην ελληνική και την αμερικανική αεροπορία» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ντ.Πλέσσας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ανησυχεί για την κατάσταση στην ΕΑΒ και τόνισε ότι χρειάζεται βελτίωση για να μπορέσει να ανταποκριθεί και να φέρει σε πέρας το έργο της αναβαθμίσεως των F-16. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των F-35, υποστήριξε ότι αναμφίβολα η Ελλάδα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα. «Η συμμετοχή της Τουρκίας έχει παγώσει. Δεν δίνονται καινούργιες εργασίες κατασκευής στα τουρκικά εργοστάσια. Οι χώρες που θα μπουν θα διεκδικήσουν μέρος της κατασκευής ή άλλα ανταλλάγματα, που θα είναι χρήσιμα για την αμυντική μας βιομηχανία και τις υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε χαρακτηριστικώς. 

Τέλος ο Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, υποστήριξε ότι  αρκετά από τα επεισόδια των τελευταίων ετών με την Τουρκία γίνονται στη θάλασσα. «Αναμένουμε η τουρκική προκλητικότητα να μεταφερθεί στη θάλασσα νότια της Κρήτης σε απόπειρα ενεργοποίησης του τουρκο-λιβυκού συμφώνου» επισήμανε με νόημα, για να προσθέσει ότι «απαιτείται να επικαιροποιήσουμε τη δική μας θέση και να την προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα, χωρίς να παραγνωρίζουμε πώς η Τουρκία θέλει να επιβάλλει τις επιθυμίες της. Η Άγκυρα, μέσω τουρκο-λιβυκού συμφώνου αποπειράται να αποκόψει την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύει το ναυτικό της. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην αντιδράσει απέναντι σε αυτό που συμβαίνει. Η ενίσχυση ναυτικής ισχύος και ο συντονισμός του ναυτικού με την αεροπορία βρίσκεται στις προτεραιότητες της αμυντικής πολιτικής» τόνισε χαρακτηριστικώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo