14.9 C
Athens
11.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Αποζημιώσεις Marfin: Φινάλε δέκα χρόνια μετά για τους συγγενείς των θυμάτων και τις αστικές τους αξιώσεις


    Κλείνει δέκα χρόνια μετά τα τραγικά συμβάντα στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Σταδίου ο φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης της τράπεζας Marfin στο αστικό τουλάχιστον σκέλος της. Οι συγγενείς των τριών θυμάτων της Marfin – , τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας η μια εκ των οποίων έγκυος τεσσάρων μηνών είχαν χάσει τη ζωή τους από εμπρησμό – θα λάβουν χωρίς άλλα εμπόδια αποζημιώσεις που τους επιδίκασε το Εφετείο συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ. Την εξέλιξη αυτή, η οποία είναι οριστική δρομολόγησε η χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία ομόφωνα αποφάσισε την παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από τις αιτήσεις για αναίρεση των αποφάσεων του Εφετείου που επιδίκασαν στους συγγενείς των θυμάτων τις αποζημιώσεις.
    Είχε προηγηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου για απόσυρση εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου της αίτησης αναίρεσης κατά των τεσσάρων αποφάσεων της Διοικητικής Δικαιοσύνης με τις οποίες είχαν επιδικασθεί οι αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων. Με αφορμή μάλιστα την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας ο πρόεδρος του ΝΣΚ Ιωάννης- Κωνσταντίνος Χαλκιάς έκανε λόγο για ένδειξη ηθικής δικαίωσης των αθώων θυμάτων.
    Και μπορεί σε αστικό επίπεδο οι φάκελοι για την υπόθεση της Marfin να κλείνουν, σε ποινικό όμως επίπεδο ανοίγουν εκ νέου με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Η υπόθεση, ανασύρθηκε και πάλι από το αρχείο προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης στην τράπεζα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο τριών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης και της εγκύου υπαλλήλου.
    Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση εμπρησμού της Marfin αποτελούσε για μεγάλο διάστημα άλυτο γρίφο για τις αρχές. Ωστόσο, το 2016 οδηγήθηκαν ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου δυο άτομα, κατόπιν βουλεύματος που είχαν εκδώσει οι αρμόδιες δικαστικές αρχές. Λίγο πριν το τέλος της ίδιας χρονιάς το δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του, με την οποία έκρινε αθώους από κάθε κατηγορία τους δυο, τότε, κατηγορούμενους σε βάρος οποίων είχαν απαγγελθεί, κατά περίσταση, κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη, κ.ά. Η αθωωτική μάλιστα απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ