Παναγιωτόπουλος: Προς στιγμήν δεν υπάρχουν όροι καλής γειτονίας με την Τουρκία - Υπαρκτός ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 22-05-2020 13:50 Τελευταία ενημέρωση: 22-05-2020 14:22
Παναγιωτόπουλος: Προς στιγμήν δεν υπάρχουν όροι καλής γειτονίας με την Τουρκία - Υπαρκτός ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο
«Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του

Την ύπαρξη ορατού του κινδύνου ενός ατυχήματος στο Αιγαίο εξαιτίας της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα το πρωί, προσθέτοντας χαρακτηριστικά και με έμφαση: «με τόση ένταση που υπάρχει όπως αυτοί που έγιναν χθες στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών σε τόσο μικρό χώρο».

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι έχουν γίνει διαβήματα στο ΝΑΤΟ, καθώς και ότι ο ίδιος προ 15νθημέρου μίλησε μέσω τηλεδιασκέψεως με τον Τούρκο ομόλογό του Χαλουσί Ακάρ.

«Περιμένουμε, καλή τη πίστη, μια καλύτερη συμπεριφορά» αναγνωρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή όροι καλής γειτονίας…Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας, δηλαδή να τους αποτρέπουμε, να τους αναχαιτίζουμε και να εξηγούμε, όπως πχ στον Έβρο, θα ενισχύσουμε τα σύνορά μας, ως άγρυπνοι φρουροί, κι αυτό δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας ή εξήγησης» τόνισε χαρακτηριστικώς προσθέτοντας: «Εμείς δείχνουμε καλή διάθεση, θέλουμε να δείξει και η άλλη πλευρά, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά… Δεν νομίζω πως η Τουρκία θέλει να κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση μέχρι την πρόκληση άλλων καταστάσεων, αλλά τα δείγματα συμπεριφοράς της μάς κάνουν να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρομοίασε τις διακυμάνσεις που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με σκοτσέζικο ντους.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις μας είναι εκεί, όσα αεροσκάφη εισέρχονται στον εναέριο μας χώρο αναχαιτίζονται πάραυτα, τα περιπολικά του λιμενικού κάνουν πλέον την δουλειά τους με όρους αποτροπής οποιουδήποτε εισέρχεται και τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού είναι εκεί.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ακόμη ότι η πανδημία του κορονοϊού έφερε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά παρόλα αυτά σημείωσε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα τρέχουν κανονικά και γίνεται προσπάθεια με έξυπνες κινήσεις και σχεδιασμό να παραμείνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργικές και επιχειρησιακές.

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην ματαίωση της άσκησης «Καταιγίδα» σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ πρόσθεσε ότι ασκήσεις μικρότερης κλίμακας έγιναν κανονικά και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν λειτουργικές και ενεργές.

Παναγιωτόπουλος: Πέντε εξοπλιστικά «υποπρογράμματα» βρίσκονται ήδη στη Βουλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo