18.4 C
Athens
16.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Αλλαγή απόφασης του ΣτΕ για υπάλληλο του υπ. Οικονομικών με πλαστό απολυτήριο


    Υπόθεση που θυμίζει εκείνη της καθαρίστριας από το Βόλο, η οποία πλαστογράφησε το απολυτήριο Δημοτικού για να συνεχίσει να εργάζεται στο δημόσιο και να μεγαλώσει τα παιδιά της, απασχόλησε πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
    Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης που εκδικάσθηκε από το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ είναι επιμελήτρια – κλητήρας του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία είχε επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης επειδή είχε προσκομίσει πλαστό απολυτήριο Γυμνασίου, προκειμένου να προσληφθεί.
    Το ΣτΕ εξετάζοντας την συγκεκριμένη υπόθεση και εκτιμώντας την μετέπειτα συμπεριφορά της υπαλλήλου -πήγε σε εσπερινό γυμνάσιο και έλαβε το απολυτήριο με βαθμό «άριστα»- αποφάσισε να μετατρέψει την ποινή της οριστικής απόλυσης που της επέβαλλε το πειθαρχικό συμβούλιο σε προσωρινή παύση έξι μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών. Μάλιστα, η πενταμελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ παρέπεμψε την όλη υπόθεση λόγω σπουδαιότητας για οριστική κρίση στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος.
    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της υπόθεσης, η προσφεύγουσα είχε προσληφθεί μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2009 ως υπάλληλος της κατηγορίας Υ.Ε. κλάδου επιμελητών του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού προβλεπόταν απολυτήριο τριτάξιου Γυμνασίου και όταν υπέβαλε την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό προσκόμισε απολυτήριο του 2ου Γυμνασίου Ν. Λιοσίων.
    Ωστόσο, μετά από έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε πως το απολυτήριο που είχε προσκομίσει ήταν πλαστό. Όπως αποκαλύφθηκε, ο αριθμός μητρώου μαθητή που ανέγραφε στο απολυτήριο ανήκε σε άλλο μαθητή και δεν υπήρχε η σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων. Στη συνέχεια, η υπόθεση έφτασε ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποφάσισε την οριστική απόλυση της υπαλλήλου, για τα αδικήματα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος και για ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας.
    Σε ποινικό επίπεδο εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών το 2018. Με αυτό παύθηκε οριστικά, λόγω παραγραφής, η δίωξη που είχε ασκηθεί στην προσφεύγουσα για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου η γυναίκα αποδέχθηκε την πλαστότητα του απολυτηρίου. Ανέφερε πως είχε ανάγκη τη δουλειά και υποστήριξε πως κατέθεσε το πλαστό απολυτήριο λόγω «των αυξημένων οικογενειακών αναγκών και με σκοπό να βρει εργασία προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή της και να συνδράμει στην ανατροφή των παιδιών της».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ