Το μωσαϊκό των πολλαπλών κυβερνητικών προκλήσεων και οι άνθρωποι-κλειδιά

Άρτεμις Κατοχιανού 19-05-2020 10:16
Το μωσαϊκό των πολλαπλών κυβερνητικών προκλήσεων και οι άνθρωποι-κλειδιά
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μόλις λίγους μήνες στο τιμόνι της χώρας ήρθε αντιμέτωπη με σοβαρά ζητήματα που απαιτούσαν άμεσες λύσεις

Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με μια σειρά από δύσκολες εξισώσεις και προκλήσεις. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μόλις λίγους μήνες στο τιμόνι της χώρας ήρθε αντιμέτωπη με σοβαρά ζητήματα που απαιτούσαν άμεσες λύσεις. Προσφυγικό, ένταση στα σύνορα του Έβρου, αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, δύσκολοι διεθνείς συσχετισμοί, επιθετικότητα της γείτονος χώρας και μια οικονομία που χρειαζόταν άμεσα γερά θεμέλια και κυβερνητικές παρεμβάσεις ώστε να ισορροπήσει και να διατηρήσει ένα σταθερό βηματισμό.

 Απαιτούνταν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές άμεσα και αποτελεσματικά.

Η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού ήρθε ακριβώς την ώρα που η κυβέρνηση ασχολούνταν εντατικά με το μωσαϊκό μιας περίπλοκης και απαιτητικής πραγματικότητας με συνεχείς πιέσεις και απαιτήσεις. Η υγειονομική κρίση και η αποτελεσματική διαχείρισή της δεν «πάγωσε» τα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα. Προστέθηκε όμως πρώτη στη λίστα των κυβερνητικών συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου και αποτέλεσε κυρίαρχη παράμετρο στην ήδη δύσκολη εξίσωση.

Οι κυβερνητικές πρωινές, αλλεπάλληλες συσκέψεις είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά στην επιτυχημένη λύση των προβλημάτων που ανακύπτουν, ειδικά τους τελευταίους δύο κρίσιμους μήνες. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και ως εκ τούτου η σύνθεση του τραπεζιού που φιλοξενεί τους συντονιστές των λύσεων απαιτεί ανθρώπους που διακρίνονται για τρία βασικά χαρακτηριστικά: τη γνώση του αντικειμένου, την αποτελεσματικότητα που φέρει ο καθένας στον τομέα του και την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μια από τις καρέκλες αυτές του ελληνικού Οβάλ Γραφείου συσκέψεων καταλαμβάνει ένας άνθρωπος που πληροί τα παραπάνω χαρακτηριστικά και δεν είναι άλλος από  τον Γρηγόρη Δημητριάδη, διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού και άοκνο εργάτη στο backstage της τεράστιας αυτής προσπάθειας της χώρας.

Είναι το «γαλλικό κλειδί» του Μεγάρου Μαξίμου καθώς λύνει πολλές και διαφορετικές δύσκολες εξισώσεις ακολουθώντας ένα σύγχρονο μοντέλο διοίκησης που στηρίζεται στη διαχείριση των θεμάτων με συγκεκριμένο σχέδιο ανά περίπτωση, το οποίο έχει μελετηθεί και στην παραμικρή του λεπτομέρεια. Απαιτητικός από τους συνεργάτες του, εργατικός, ταχύτατος, αεικίνητος και πολύ πρωινός στο γραφείο του, επιδιώκει το καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε θέμα που προκύπτει.

Δεν έχει ένα «εγχειρίδιο» λύσης αλλά πολλά και ξεχωριστά τα οποία του επιτρέπουν να μη χάνει ποτέ τη μεγάλη εικόνα που δεν είναι άλλη από την επίλυση των ζητημάτων προς όφελος της χώρας και των πολιτών.

 Η επιτυχής διαχείριση ευαίσθητων ισορροπιών, ο συντονισμός και οι παρεμβάσεις του σε μια σειρά από ακανθώδη ζητήματα (Έβρος, διάλογος με την εκκλησία, συγκλίσεις με παραγωγικούς φορείς), η εύρυθμη λειτουργία της καθημερινότητας του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και η ενδυνάμωση της νεολαίας του κόμματος μέσα από μια ουσιαστική στήριξη που την ωθεί στο να καινοτομήσει και να «φρεσκαριστεί», είναι ορισμένα από τα project της καρέκλας αυτής.

Το επόμενο διάστημα θα είναι πυκνό, απαιτητικό και ενδιαφέρον. Οι άνθρωποι που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι στην πρώτη γραμμή πρέπει όσο ποτέ άλλοτε να επιδείξουν οξυδέρκεια, γρήγορα αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα ώστε να επιλύσουν μια από τις πιο δύσκολες εξισώσεις των τελευταίων ετών και να διαμορφώσουν ένα μωσαϊκό αρμονίας και νίκης για τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo