Απέπλευσε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» - Συμμετέχει στην επιχείρηση IRINI της ΕΕ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 14-05-2020 07:01 Τελευταία ενημέρωση: 14-05-2020 21:08
Απέπλευσε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» - Συμμετέχει στην επιχείρηση IRINI της ΕΕ
Πρώτος σταθμός η Σούδα για εκπαίδευση

Απέπλευσε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» (F-452), τύπου MEKO-200HN, προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στην Κεντρική Μεσόγειο που φέρει την ελληνική ονομασία “IRINI” (=Ειρήνη).

Πρώτος σταθμός της φρεγάτας μας θα είναι η Σούδα, όπου εδρεύει το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου εκεί το πλήρωμά της φρεγάτας να εκπαιδευτεί από το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου σε επί μέρους αντικείμενα όπως διενέργεια νηοψιών κλπ.

Στη Σούδα η «ΥΔΡΑ» θα παραμείνει μέχρι τις 19 Μαΐου για εκπαίδευση και ακολούθως θα καταπλεύσει στην Αυγούστα της Ιταλίας, όπου θα είναι η έδρα της ναυτικής δυνάμεως της ΕΕ, για όσο διάστημα ασκεί τη Διοίκηση ο Ιταλός υποναύαρχος! Η διοίκηση της επιχειρήσεως θα αναλαμβάνεται εκ περιτροπής μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδος, αρχής γενομένης ήδη από την πρώτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκονται τέσσερις τουρκικές φρεγάτες τύπου “O.H.Perry” συνοδευόμενες από ένα πετρελαιοφόρο του Στόλου τους για ανεφοδιασμούς εν πλω. Προκειμένου να προστατεύουν τα πλοία που μεταφέρουν όπλα και εφόδια για τις δυνάμεις του Σάρατζ στη Λιβύη.

Η επιχείρηση “IRINI” αποφασίστηκε επισήμως από την ΕΕ στις 1 Απριλίου 2020, και αποτελεί την κύρια συνεισφορά της Ενώσεως στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητος προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τη Λιβύη, αντικαθιστώντας την επιχείρηση “Sophia”, που είχε ξεκινήσει το 2015, με αποστολή την τήρηση του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη που είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo