Τι σας έκανε ο Τσιόδρας; Φακελάκι σας ζήτησε;

Βίκυ Ψυχογιού 09-05-2020 16:05
Τι σας έκανε ο Τσιόδρας; Φακελάκι σας ζήτησε;
Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που αξίζουν το σεβασμό μας, εκτός από την εικόνα...

Ποσώς με ενδιαφέρουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, άλλωστε... μα, η αγάπη μένει (νόμος).

Για να πω τη μαύρη αλήθεια, πιο πολύ μ’ απασχολούν τα πολιτιστικά, παρά τα πολιτικά.

Παρακολουθώ την επικαιρότητα για να ενημερωθώ, όχι να εμπλακώ.

Παρακολουθώ λοιπόν επιμελώς και τις εξελίξεις στην παρούσα υγειονομική κρίση -τι καλύτερο έχει να κάνει κάποιος άλλωστε, όταν μένει κλεισμένος στο σπίτι;

Παρακολουθώ τις αντιδράσεις του κόσμου, τις ανακοινώσεις, τις αναλύσεις γιατρών και εμπειρογνωμόνων, τις έγκυρες προβλέψεις των ειδικών -όσο έγκυρες μπορεί να είναι οι προβλέψεις που βασίζονται στην αγωνία μας να καθορίσουμε το μέλλον και την επιστροφή στη γνωστή, σταθερή μας κανονικότητα.

Και, δυστυχώς ή ευτυχώς, άκρη δεν βγάζω. Και νιώθω σαν σαπιοκάραβο που πλέει σε αχαρτογράφητα νερά. Προσπάθησα να συγκρίνω την τρέχουσα κατάσταση με την εποχή της πανώλης, μόνο που τότε δεν υπήρχε παγκοσμιοποίηση. Προσπάθησα να βρω κάποια, τέλος πάντων, ιστορική περίοδο (αφού όπως λένε η ιστορία επαναλαμβάνεται) για να λειτουργήσει ως μπούσουλας στις προβλέψεις μου (ακόμα στο λοιμό της Αθήνας, το 430 π.Χ. ανέτρεξα / υπάρχουν κοινά στοιχεία, μη νομίζετε... λοιμός και πολιορκία από τους Σπαρτιάτες η Αθήνα - κορονοϊός και πολιορκία στον Έβρο εμείς οι σύγχρονοι).

Δυστυχώς, και εδώ η αποτυχία των συγκρίσεων ήταν δεδομένη, αφού δεν βρήκα άλλα κοινά στοιχεία για να ανακαλέσω την ιστορία ως οδηγό.

Και τότε ήταν που πάνω στην απελπισία μου έπεσε το βλέμμα μου στην οθόνη της τηλεόρασης κι είδα τον Τσιόδρα, με το γκρίζο κοστουμάκι και τ’ ανώριμα γυαλάκια του.

Όχι, ρε φίλε μου. Τι δουλειά έχει στην οθόνη μου τέτοια πασέ επιλογή! Διαβάζω και κάτι σχόλια για την πάρτη του στα social και σιγουρεύομαι. Χμ... και μπανάλ και άσχετος. Τον ψάχνω στο instagram, τζίφος. Ούτε μια φωτογραφία του με μαγιό. Ούτε μια φωτογραφία με τα παιδιά του έστω -που απ’ ό,τι μαθαίνω έχει και μπόλικα. Ωρέ, τι’ ν τούτο πάλι; Ποιος ξέρει τι κολλεγιές θα ‘χει κάνει για να καταφέρνει να βγαίνει καθημερινά στην τηλεόραση; Συνεχίζω να διαβάζω σχόλια που τον αφορούν και γίνομαι τόσο έξαλλη που αρπάζω το τηλεκοντρόλ και... τσακ... αλλάζω κανάλι και τον πετάω έξω από το σπίτι μου. Εμ, βέβαια... τώρα εξηγούνται όλα. Τα «τσεπώνει», το πουλάκι μου! Και άσχετος δηλαδή, και ντεμοντέ, και λαμόγιο. Μωρέ, μπραααβο! Να πώς πάει κανείς μπροστά σ’ αυτή τη χώρα.

Κι εκεί που έψαχνα κανάλια για να ξεφύγω απ’ αυτόν τον άθλιο που ψεύδεται ασύστολα και με ανάγκασε να φοβάμαι να πάω ως το περίπτερο για τσιγάρα (αλήθεια λέω: αγγίζω το πακέτο με γυμνά χέρια και... μπρρρ... ορθώνεται εμπρός μου ο covid ως μυθικό τέρας), εκεί που χάζευα κάνοντας ζάπινγκ ωραίες και χαρούμενες εκπομπούλες για να ξεφύγω απ’ την τσιόδρια τρομοκρατία... ντίνγκ... μου σκάει η διάψευση επί του συγκεκριμένου και η ζωή μου ανατράπηκε.

Ένας άνθρωπος με δεκαεπτά σελίδες βιογραφικό, που αν δεν ταλανιζόμασταν από την πανδημία θα τον ήξεραν μόνο οι συγγενείς, οι φίλοι κι οι ασθενείς του, δέχεται τόσες αναίτιες επιθέσεις.

Κι σ’ αυτό το σημείο ακριβώς, ήταν που μπόρεσα να ανακαλέσω την ιστορική εμπειρία ως οδηγό: αφού, όπως πάντα, ο ορθός λόγος, η σεμνότητα, η επιστημονική γνώση και η πίστη στην ανθρώπινη πρόοδο και τον άνθρωπο δεν ήταν ποτέ αυτονόητα.

Από μια «κοινότητα» (όπως τη λέει κι ο Τσιόδρας) που ιεροποιεί τις πολιτιστικές της διεκδικήσεις κάνοντας αγώνα δρόμου στο instagram και που όλη η επιστημονική γνώση της οποίας συμπυκνώνεται σε αναρτήσεις στο facebook και το twitter, υπάρχει κάτι διαφορετικό να περιμένω;

Γιατί, αν δεν υπάρχει, θα πιω κι εγώ δυο μπουκαλάκια χλωρίνη προληπτικά, κι αργότερα τρία ως θεραπευτική αγωγή (το συστήνει άλλωστε κι ο Τραμπ) και θα συνεχίσω να επικαλούμαι την ανωτερότητά μου για να με εμπιστευθείτε λίγο παραπάνω.

Για φαντάσου να το ρίξει και ο Τσιόδρας στην τέχνη… (κατά προτίμηση στη μαγειρική). Να σου ανεβάζει ντολμαδάκι γιαλαντζί στο insta, να σου τρέχουν τα σάλια.

Έλεος πια... Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που αξίζουν το σεβασμό μας, εκτός από την εικόνα.

Τι σας έκανε, ρε παιδιά, ο Τσιόδρας; Φακελάκι σας ζήτησε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo