ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τουρκία: Με νέα παράνομη NAVTEX... βάζει στόχο το Καστελόριζο!

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 07-05-2020 23:05 Τελευταία ενημέρωση: 07-05-2020 23:05
Τουρκία: Με νέα παράνομη NAVTEX... βάζει στόχο το Καστελόριζο!
Η Άγκυρα ζητάει από την Ελλάδα να μην πραγματοποιήσει άσκηση στην περιοχή της Μεγίστης γιατί παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης στο νησί...

Νέα πρόκληση από πλευράς της Άγκυρας η οποία λίγες μόλις μέρες μετά την έκδοση δύο παράνομων «εξαγγελιών προς ναυτιλομένους» (NAVTEX) με την οποία … «απαγόρευε στην Ελλάδα να ασκηθεί στα νησιά Σαμοθράκη, Λέσβο, Λήμνο , Άγιο Ευστράτιο, Σάμο και Ικαρία επειδή – δήθεν – αυτά έχουν νομικό καθεστώς «αποστρατικοποιήσεως», επανήλθε και σήμερα με νέα παρόμοια πρόκληση, ζητώντας αυτή τη φορά η Ελλάδα να μην πραγματοποιήσει άσκηση στην περιοχή της Μεγίστης (Καστελορίζου) με έκδοση νέας – επίσης παράνομης – NAVTEX!

Σήμερα επίσης, και στην ίδια ευρύτερη περιοχή, η Άγκυρα έκανε γνωστό ότι αποσύρει από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας το σκάφος της “Oruc Reis” το οποίο και κατευθύνεται στο λιμάνι της Αττάλειας.

Πιο συγκεκριμένα η Άγκυρα με την έκδοση σήμερα, στις 18:05, της παράνομης NAVTEX Νο. 0711/20 από τον μη εξουσιοδοτημένο προς τούτο σταθμό της Αττάλειας σημειώνει ότι η προηγηθείσα ελληνική νόμιμη φυσικά NAVTEX 247/20 με την οποία ενημερώνονται οι ναυτιλόμενοι ότι στις 12 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί άσκηση στην περιοχή του Καστελορίζου, «παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποιήσεως της νήσου Καστελόριζο, συμφώνως με τους όρους της Συνθήκης των Παρισίων του 1947», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Αξίζει να επισημανθεί, γιατί έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, ότι η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, την οποία επικαλούνται οι Τούρκοι, είναι συνθήκη «διαδόχων κρατών», μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδος, με την οποία αποδίδεται η κυριαρχία επί των νήσων της Δωδεκανήσου (και των «παρακείμενων σε αυτήν νησιών», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο έγγραφο) από την Ιταλία στην Ελλάδα, κάτι που υλοποιήθηκε εμπράκτως την επομένη χρονιά 1948, και στην οποία η Τουρκία ΔΕΝ είναι συμβαλλόμενο μέρος για να μπορεί να την επικαλείται.

Όλα αυτά φαίνεται ότι αποτελούν «ψιλά γράμματα» για την Άγκυρα.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo