Ποια είναι η μηχανόβια αριστερή φεμινίστρια που φοβάται ο Ερντογάν;

Ειρήνη Γεωργίου 06-05-2020 12:58 Τελευταία ενημέρωση: 06-05-2020 23:41
Ποια είναι η μηχανόβια αριστερή φεμινίστρια που φοβάται ο Ερντογάν;
Η Τζανάν Καφταντσιόγλου πυροδότησε τη συνεχή άνοδο της αντιπολίτευσης και έχει «κερδίσει» την οργή του προέδρου γι' αυτό
Πέρυσι η τουρκική αντιπολίτευση κατάφερε ένα καίριο πλήγμα στο καθεστώς Ερντογάν, καθώς στις τοπικές εκλογές κέρδισε δήμους κλειδιά. Τότε ο διεθνής Τύπος είχε πλέξει εγκώμια για τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Όμως το πρόσωπο που είχε πρωτοστατήσει στην επανεκλογή του ήταν η Τζανάν Καφταντσιόγλου.

Η ζωή και ο χαρακτήρας της 48χρονης Καφταντσιόγλου δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο από την «θεοσεβούμενη» και «πατριαρχική» Τουρκία του Ερντογάν. Μηχανόβιος φεμινίστρια, δυναμική ακτιβίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, είναι αποφασισμένη να ταράξει τα νερά του επίσης ανδροκρατούμενου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας (CHP).

Μία ομοιότητα που μοιράζεται η Καφταντσιόγλου με τον Τούρκο πρόεδρο, είναι ότι δεν προέρχεται από κάποιο πολιτικό τζάκι κεμαλιστών, αλλά όπως κι εκείνος μεγάλωσε σε ένα φτωχικό χωριό της Ανατολίας. Η ίδια αρέσκεται με νόημα να δηλώνει ότι «είμαι ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκων πολιτών που γεννήθηκαν σε χωριό, αλλά ευνοήθηκε από τις ευκαιρίες που προσφέρει η δημοκρατίας μας». Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής της Κωνσταντινούπολης, αλλά επιδόθηκε στον πολιτικό ακτιβισμό.

Η Καφταντσιόγλου, όπως και ο Ερντογάν, είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα των φοιτητριών της Τουρκίας να προσέρχονται στις πανεπιστημιακές σχολές χωρίς ισλαμική μαντίλα, ένα ζήτημα που συνιστά ταμπού για τους κεμαλιστές. Όμως δημοσιότητα κέρδισε όταν ασχολήθηκε με υποθέσεις βασανιστηρίων και πολιτικών δολοφονιών. Άλλωστε ο ίδιος ο πεθερός της, Umit Kaftancioglou, δημοσιογράφος της Τζουμχουριέτ, είχε δολοφονηθεί από Τούρκους εθνικιστές κατά την δεκαετία του ΄80.

Από το 2011 η Καφταντσιόγλου άρχισε να καταλαμβάνει επιτελικές θέσεις στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ το 2018 έγινε πρόεδρος του κόμματος στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με στελέχη του CHP «είναι τόσο ακτιβίστρια, όσο και πολιτικός». Πάγια θέση της Καφταντσιόγλου ήταν ότι το κόμμα έπρεπε να κάνει στροφή προς τον ακτιβισμό και την κοινωνία των πολιτών, ώστε τα στελέχη του να μην θυμίζουν τους «γκρίζους γραφειοκράτες» του παρελθόντος.

Η Καφτανσιόγλου είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την επικοινωνιακή πολιτική του Ιμάμογλου, η οποία και συνετέλεσε τα μέγιστα στην εκλογική του νίκη. Η καμπάνια του είχε εστιάσει στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, αποφεύγοντας θέματα που θα δημιουργούσαν πόλωση στο στρατόπεδο του Ερντογάν. Έτσι, ενώ ο υποψήφιος της κυβέρνησης μιλούσε για »εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς της Τουρκίας», ο Ιμάμογλου με σύνθημα το «Όλα θα πάνε καλά», κατάφερε να κάνει την έκπληξη.

Στην Καφταντσιόγλου ανήκε επίσης η ιδέα ο αντιπολιτευόμενος υποψήφιος να κάνει άνοιγμα σε κατηγορίες πολιτών, που το CHP παραδοσιακά περιφρονούσε, όπως τις εθνικές μειονότητες και τους θρησκευόμενους Τούρκους, με την συμβολική κίνηση του Ιμάμογλου να προσευχηθεί σε τζαμί. Έτσι για πρώτη φορά υποψήφιος των κεμαλιστών κατάφερε να αποσπάσει ψήφους από το κοινό που μέχρι τότε μονοπωλούνταν από τους υποψηφίους του Ερντογάν.

Στην γείτονα έχουν υπάρξει και άλλες γυναίκες πολιτικοί όπως η πρώην πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ ή η Μεράλ Ακσενέρ, η «Λε Πεν της Τουρκίας». Όμως και πάλι η Καφταντιόγλου ξεχωρίζει, καθώς δεν διστάζει να ασκήσει σκληρή κριτική σε μελανά σημεία της νεότερης τουρκικής ιστορίας, όπως την Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως η ίδια την αποκαλεί, ή τις «δολοφονικές πρακτικές του τουρκικού κράτους».

Η Καφτανσιόγλου συνηθίζει να παραφράζει το μότο των κεμαλιστών «δεν είμαστε στρατιώτες του Ατατούρκ, είμαστε σύντροφοί του», γραμμή που διαφέρει από εκείνη των εθνικιστών «γερακιών» του CHP. Από το 2018 έχει μπει στο στόχαστρο της τουρκικής Δικαιοσύνης με την κατηγορία της «τρομοκρατικής δράσης». Το τελευταίο διάστημα είναι στόχος του ίδιου του Τούρκου προέδρου, ο οποίος δεν ξεχνά κάθε φορά να παρουσιάζει τις «αντιεθνικές» της αναρτήσεις στα social media κατά τις συνεδριάσεις του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Μπορεί το CHP να μην έχει κερδίσει τις εκλογές από το 1977, αλλά η δημοφιλία του Ιμάμογλου, κινείται στα επίπεδα εκείνης του Ερντογάν. Είναι η πρώτη φορά που στην Τουρκία μιλάνε για το CHP σαν να είναι πραγματικά πιθανό να νικήσει τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Και πίσω από αυτήν την πιθανότητα κρύβεται μία γυναίκα. «Κάθε φορά που εκείνη κερδίζει, αισθάνομαι σαν να κερδίζω εγώ», λέει μία από τις πολλές γυναίκες που την υποστηρίζουν, οι οποίες αισθάνονται δικαίωση που μία γυναίκα πολιτικός έχει επιτύχει τόσα πολλά και τόσα σημαντικά.

 
*Με στοιχεία από το Foreign Policy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo