Νέο αντιτορπιλικό τεχνολογίας stealth για το Αμερικανικό Ναυτικό

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 05-05-2020 23:15
Νέο αντιτορπιλικό τεχνολογίας stealth για το Αμερικανικό Ναυτικό
Παραδόθηκε επίσημα παρά τα εμπόδια που δημιούργησε ο κορονοϊός

Εν μέσω κορονοϊού παραδόθηκε – επιτέλους – και επίσημα στο Αμερικανικό Ναυτικό, το «νέο» απόκτημά του, το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων, τεχνολογίας stealth USS “Zumwalt” (DDG-1000), που είναι και το πρώτο της κλάσεώς του.

Η προαναφερθείσα παράδοση του σκάφους στον Αμερικανικό Στόλο, πραγματοποιήθηκε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των πολύχρονων θαλάσσιων δοκιμών του ολοκληρωμένου συστήματος μάχης, αν και από επιχειρησιακή πλευράς το γεγονός αυτό δεν αλλάξει πολλά για το πλήρωμα του σκάφους ή το Στόλο, συμφώνως με πηγή του Αμερικανικού Ναυτικού.

Αυτό γιατί, συμφώνως με τις ίδιες πηγές το σκάφος συνεχίζει τις προγραμματισμένες εν πλω δοκιμές του προκειμένου να αποκτήσει την «Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα» (Initial Operational Capability/IOC) που είναι προγραμματισμένη για το 2021.  

Στη συγκεκριμένη φάση το USS “Zumwalt” επιχειρεί με τη λεγόμενη «Ομάδα Δοκιμών Μάχης», που αποτελείται από το κανονικό του πλήρωμα, τους μηχανικούς και τεχνικούς της εταιρείας Raytheon, που κατασκεύασε το ολοκληρωμένο σύστημα μάχης, καθώς και από τους αρμόδιους επιτελείς για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ναυπηγήσεως του σκάφους του Αμερικανικού Ναυτικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το USS “Zumwalt” έχει ήδη ενταχθεί στην 1η Μοίρα Αναπτύξεως Επιφανείας (Surface Development Squadron 1/ SURFDEVRON 1), η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη νέων τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών για την προαναφερθείσα νέα κλάση αντιτορπιλλικών (κάτι σαν το αντίστοιχο αεροπορικό “Top Gun” θα μπορούσαμε να πούμε), ώστε να μπορεί να επιχειρεί σε συνεργασία με τους άλλους τύπους σκαφών του Αμερικανικού Ναυτικού.

Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι ΄στη διάρκεια του 2019 το USS “Zumwalt” παρέμεινε εν πλω για δοκιμές επί 100 ημέρες διανύοντας στο διάστημα αυτό πάνω από 9.000 ναυτικά μίλια για δοκιμές του ολοκληρωμένου συστήματος μάχης του σκάφους.

Το USS “Zumwalt” εντάχθηκε τυπικώς στο στόλο και ανέβηκε επάνω το πλήρωμά του τον Οκτώβριο του 2016, αλλά διάφορα «πολιτικά» προβλήματα που ακολούθησαν στο Κογκρέσο απέτρεψαν το Αμερικανικό Ναυτικό να προχωρήσει και στην επίσημη παραλαβή του. Τόσο αυτό, που είναι – ως προελέχθη – το πρώτο σκάφος της κλάσεώς του, όσο και τα άλλα δύο αυτής, χρησιμοποιούν μία μέθοδο παραδόσεως δύο φάσεων, με το σκάφος να παραδίδεται από την κατασκευαστική εταιρεία General Dynamis Bath Iron Works στο Μέϊν και ακολούθως προστίθεται σε αυτό το Ολοκληρωμένο Σύστημα Μάχης της Raytheon στις εγκαταστάσεις της Bae Systemsστο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. 

Το επόμενο σκάφος της κλάσεως είναι το USS “Michael Monsoor (DDG-1001) που είναι ήδη στο Σαν Ντιέγκο για την έναρξη των δοκιμών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Μάχης του, ενώ το τρίτο στη σειρά, το USS “Lyndon B. Johnson” (DDG-1002) βρίσκεται ακόμα στις εγκαταστάσεις του Μέϊν υπό ναυπήγηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo