Πολεμικό Ναυτικό: Κανονικά θα διεξαχθεί η άσκηση «Καταιγίδα»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 05-05-2020 23:05
Πολεμικό Ναυτικό: Κανονικά θα διεξαχθεί η άσκηση «Καταιγίδα»
Οι τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών οδήγησαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αλλάξει την αρχική απόφαση και να πραγματοποιήσει την άσκηση, παρά την πανδημία

Κανονικά και με την καθιερωμένη ονομασία της πρόκειται να πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα, το διάστημα 11-20 Μαΐου 2020, η μεγάλη άσκηση του Στόλου «Καταιγίδα», που έχει διακλαδική σχεδίαση και μορφή, με έμφαση βεβαίως το ναυτικό στοιχείο της.

Η απόφαση αυτή ελήφθη και πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά από απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικώς τόσο τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, όσο και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ, και είναι αποτέλεσμα της πρωτοφανούς σε έκταση και «ποιότητα» προκλήσεων δραστηριότητα των τελευταίων ημερών της Άγκυρας.

 Πίσω από την προαναφερθείσα άσκηση και τη διεξαγωγή της υπάρχει ένα ολόκληρο παρασκήνιο, που έχει ως εξής:

 Όπως αποκάλυψε προσφάτως ο ίδιος ο ΥΕΘΑ σε συνέντευξή του, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνόδου των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ με τηλεδιάσκεψη, είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Στρατηγό ε.α. Χαλουσί Ακάρ. Στη διάρκεια της συνομιλίας αυτής, πάντα κατά τον Έλληνα υπουργό, ο Τούρκος ΥΠΑΜ του αποκάλυψε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν φέτος τη μεγάλη δική τους ναυτική άσκηση, επίσης με διακλαδικό μανδύα, “Mavi Vatan” (= «Γαλάζια Πατρίδα»), λόγω των «μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό», ως ελέχθη.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά ανταπάντησε ότι και εμείς από τη δική μας πλευρά, σε μία ένδειξη καλής θελήσεως, δεν θα πραγματοποιήσουμε την αντίστοιχη άσκηση του Στόλου «Καταιγίδα». Μάλιστα δόθηκαν αμέσως εντολές στο ΠΝ που άρχισε να σχεδιάσει (και θα υλοποιούσε) την ίδια ουσιαστικώς άσκηση, «σπασμένη» σε τρία επί μέρους – διαφορετικά – σενάρια, κάτι που από επιχειρησιακής πλευράς θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Και ενώ έτσι επρόκειτο να γίνει, οι απίστευτες τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών άλλαξαν άρδην την κατάσταση από ελληνικής πλευράς, η οποία αποφάσισε ως προελέχθη και ορθώς κατά την άποψή μας, να διεξαχθεί η άσκηση κανονικώς και με τη συγκεκριμένη ονομασία, δίνοντας έτσι ένα τέλος σε ένα «μονομερές μορατόριουμ» την ίδια ώρα που ο έτερος των δύο μερών είχε προβεί σε κάθε δυνατή πρόκληση.

                Να θυμίσουμε ενδεικτικώς μερικές…

  • Τρεις φορές άσκοποι νυχτερινοί πυροβολισμοί στον Έβρο από Στρατοχωροφύλακες, τη μία μάλιστα ενώ απέναντί τους ήταν γερμανική περίπολος της FRONTEX.
  • Συνεχείς και διαδοχικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Επικίνδυνη παρενόχληση του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού που μετέφερε τον ΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΕΘΑ στις φρουρές νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo