Συντριβή ελικοπτέρου του ΝΑΤΟ: Συμμετοχή ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στις έρευνες για 5 αγνοούμενους

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 30-04-2020 07:05 Τελευταία ενημέρωση: 30-04-2020 07:54
Συντριβή ελικοπτέρου του ΝΑΤΟ: Συμμετοχή ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στις έρευνες για 5 αγνοούμενους
Κατέπεσε το βράδυ της Τετάρτης και συνετρίβη στη θάλασσα 52 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς και εντός του FIR Ρώμης

Ένα ελικόπτερο τύπου S-70B Aegean Hawk της Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού του Πολεμικού μας Ναυτικού απογειώνεται με το πρώτο φως σήμερα το πρωί από τη βάση του στο Κοτρώνι Μαραθώνος, και με ενδιάμεσο σταθμό την Αεροπορική Βάση του Ακτίου, όπου θα σταματήσει για ανεφοδιασμό, θα συμμετάσχει στην εκτενή επιχείρηση ερεύνης διασώσεως που έχει ξεκινήσει από χθες το βράδυ για την ανεύρεση 5 αγνοουμένων επιβαινόντων στο καναδικό ελικόπτερο που κατέπεσε και συνετρίβη στη θάλασσα 52 ναυτικά μίλια δυτικώς της Κεφαλλονιάς και εντός του FIR Ρώμης.

Ήδη έχουν ανευρεθεί τα συντρίμμια του ελικοπτέρου και η σoρός ενός εκ των έξι επιβαινόντων σε αυτών. Αρχικώς το μοιραίο ελικόπτερο αναφέρθηκε ως τύπου CH-124 Sea King, ωστόσο είναι το πιο σύγχρονο CH-148 Cyclone, που αποτελεί τη στρατιωτική έκδοση του Sikorsky S-92, το οποίο και αυτό με τη σειρά του αποτελεί την αμερικανική/καναδική έκδοση του ευρωπαϊκού ΕΗ-101. Ο νέος τύπος ελικοπτέρου πολλαπλών ρόλων — ιδίως ανθυποβρυχιακού πολέμου — Cyclone που κατασκευάζει η Σικόρσκι αντικατέστησε τον στόλο των πεπαλαιωμένων Sea King των καναδικών ένοπλων δυνάμεων περί τα τέλη του 2018. Μέχρι στιγμής δεν έχει λεχθεί επισήμως ο ακριβής τύπος του προαναφερθέντος ελικοπτέρου που επιχειρούσε από την καναδική φρεγάτα HMCS “Fredericton” (FFH-337), κλάσεως Halifax, η οποία συμμετέχει σε τμήμα της Μονίμου Ναυτικής Δυνάμεως του ΝΑΤΟ SNMG-2 που επιχειρεί στην κεντρική Μεσόγειο.

Όπως έγινε γνωστό, αργά χθες το βράδυ, ο Ιταλός ναύαρχος-διοικητής της SNMG-2 ζήτησε (με το ιταλικό του «καπέλο» και όχι ως ΝΑΤΟϊκός διοικητής) τη συνδρομή της Ελλάδος στην επιχείρηση ερεύνης – διασώσεως, που είχε ξεκινήσει εντός του FIR Ρώμης. Το ιταλικό αίτημα έγινε αμέσως δεκτό από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, μετά από έγκριση και του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, όπως έγινε γνωστό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo