ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣτΕ: «Έκοψε» ορόφους από ξενοδοχείο για να μην κρύβει την Ακρόπολη

Κατερίνα Μάνθου 29-04-2020 17:10
ΣτΕ: «Έκοψε» ορόφους από ξενοδοχείο για να μην κρύβει την Ακρόπολη
Απορρίφθηκε αίτηση ακύρωσης κατά απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος

«Ψαλίδισε» η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τον αριθμό των ορόφων από ξενοδοχείο στη περιοχή του Μακρυγιάννη, ώστε να προστατευθεί η θέα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε, μεταξύ άλλων, πως προστατευόμενο «στοιχείο των μνημείων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου συνιστά και η ανεμπόδιστη θέασή τους, καθώς και ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, η οποία τελεί σε άμεση οπτική επαφή με τα μνημεία και είναι αναγκαία για την ανάδειξή τους».

Συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμ. 706/2020 απόφασή της η Ολομέλεια απέρριψε αίτηση ακυρώσεως που στρέφονταν κατά αποφάσεως της υπουργού Πολιτισμού. Με την απόφασή αυτή είχε ανακληθεί προηγούμενη απόφαση της ίδιας υπουργού, που είχε εγκρίνει σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο την ανέγερση εννεαώροφου κτιρίου με τρία υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα σε ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση, στην περιοχή Μακρυγιάννη, εντός του αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών. Επίσης, με την ίδια απόφαση είχε εγκριθεί και η επισκευή υφισταμένου διώροφου διατηρητέου κτηρίου εντός του ακινήτου.

Ακόμη με άλλη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (705/2020), απορρίφθηκε αίτηση ακύρωσης κατά απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος. Με την επίμαχη απόφαση επιβλήθηκε, για ένα έτος, αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών για την ανέγερση κτιρίων με ύψος άνω των 17,50 μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη-Κουκάκι, εντός του αρχαιολογικού χώρου της πόλεως των Αθηνών.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, σκοπός της απόφασης είναι να αποτραπεί προσωρινά η ανέγερση πολυώροφων κτιρίων κοντά στην Ακρόπολη, τα οποία υποβαθμίζουν το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo