14.9 C
Athens
11.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    ΣτΕ: Νόμιμη η υποχρεωτική κατάθεση των χρημάτων Δήμων και Περιφερειών σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ


    Δεν παραβιάζουν συνταγματικές και κοινοτικές διατάξεις οι αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τις οποίες είναι υποχρεωτική η κατάθεση των διαθεσίμων των Δήμων (ΟΤΑ Α΄ βαθμού), περιφερειών κ.ά. σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
    Αυτό έκρινε με αποφάσεις της (698-702 και 714-719/2020) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει ενώπιον της για το θέμα αυτό η ΚΕΔΕ, οι Δήμοι Πειραιά, Καλλιθέας, Αλίμου, Καισαριανής, Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής, Καλαμαριάς, Θάσου Ν. Καβάλας, Ξάνθης και Λήμνου, καθώς και η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Καλαμαριάς.
    Με τις αιτήσεις τους οι προσφεύγοντες στρέφονταν κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητούσαν την ακύρωση τω επίμαχων αποφάσεων του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι αντίθετες στην συνταγματικά προστατευόμενη διοικητική, οικονομική και δημοσιονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
    Ωστόσο, η Ολομέλεια ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές, αναγνωρίζοντας με τις αποφάσεις της πως οι ΟΤΑ διαθέτουν οικονομική αυτοτέλεια, την οποία εγγυάται το Σύνταγμα. Παράλληλα, όμως, έκρινε πως το μέτρο της υποχρεωτικής κατάθεσης των διαθεσίμων των Δήμων και Περιφερειών σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ αποτελεί δημοσιονομικό μέτρο, το οποίο δεν προκαλεί περιουσιακή βλάβη στους ΟΤΑ και δεν εμποδίζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους.
    Ακόμη, η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε πως οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις:
    Δεν παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της ισότητας,
    Δεν αφορούν τοπική υπόθεση, αλλά την δημοσιονομική διαχείριση των πόρων του υπό ευρεία έννοια δημόσιου τομέα και, επομένως, δεν υφίσταται συνταγματική υποχρέωση να ζητείται η προηγούμενη γνώμη των ΟΤΑ.
    Δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 13 της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2011/85/ΕΕ, καθώς δεν θεσπίζουν υποχρέωση των κρατών μελών να προβούν σε δημοσιονομική αποκέντρωση, και
    Δεν παραβιάζει το άρθρο 9 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ