19.2 C
Athens
15.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Σοβαρά προβλήματα ως προς τα μέτρα για τον κορονοϊό σε υποθηκοφυλακεία και Ειρηνοδικεία


    Για σοβαρά προβλήματα ως προς τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της δημόσιας υγείας στα περισσότερα υποθηκοφυλακεία της χώρας, αλλά και σε πολλά περιφερειακά Ειρηνοδικεία, κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους o πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Γεώργιος Διαμάντης, και ο πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθηνών Σωτήρης Τριπολιτσιώτης.
    Η κατάσταση που επικρατεί στα δικαστικά κτίρια της χώρας αλλά και στα υποθηκοφυλακεία, τα οποία επαναλειτουργούν αύριο μαζί με Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία, αποτέλεσε το αντικείμενο κοινής συνάντησης που πραγματοποίησαν σήμερα στο Πρωτοδικείο της Αθήνας οι κ.κ. Βερβεσός, Διαμάντης και Τριπολιτσιώτης.
    Μάλιστα, κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε κλιμάκια από την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να περιοδεύσουν στους χώρους των Ειρηνοδικείων και Υποθηκοφυλακείων για να ελέγξουν την υφιστάμενη κατάσταση και το αν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα.
    Αναλυτικά, ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση των τριών προέδρων αναφέρει τα εξής:
    «Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών κοινή συνάντηση του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτρη Βερβεσού, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας κ. Γεώργιο Διαμάντη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθηνών, κ. Σωτήρη Τριπολιτσιώτη για να εκτιμηθεί Επισημάνθηκε ότι ο χρόνος προετοιμασίας που έχει δοθεί από το Υπουργείο για την έναρξη είναι περιορισμένος και η επαναλειτουργία πρέπει να ξεκινήσει από τις 4/5/2020.
    Διαπιστώθηκε μετά από επικοινωνία που έγινε με τους κατά τόπους δικαστικούς σχηματισμούς της Χώρας και τα Υποθηκοφυλακεία ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ως προς τα τηρητέα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της δημόσιας υγείας, ιδίως στην πλειοψηφία των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας και σε πολλά περιφερειακά Ειρηνοδικεία. Τα προβλήματα εντοπίζονται αφενός στην παντελή έλλειψη φύλαξης από δημόσια (αστυνομική) δύναμη, στην είσοδο των Ειρηνοδικείων και στα Δημόσια Έμμισθα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την κάλυψη αυτής της βασικής προτεραιότητας στους δικαστικούς χώρους καθώς και φύλαξης στην πλειοψηφία των Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων της Χώρας,απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση της κανονιστικής οδηγίας του ΕΟΔΥ όπως αποτυπώθηκε στη σχετική ΚΥΑ για την παρουσία εντός των χώρων ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ευρισκομένων εντός των χώρων.
    Επίσης ενημερωθήκαμε από τους εκπροσώπους των Δικαστικών Υπαλλήλων ότι το αποσταλέν υλικό από το Υπουργείο, σε αρκετούς σχηματισμούς είναι οριακό.
    Κατατέθηκαν προτάσεις για τον διαχωρισμό των πινακίων των υποθέσεων προς εκδίκαση ανά ημίωρο και η αναγκαιότητα κατάθεσης των προβλεπόμενων εντύπων και δικογράφων με ηλεκτρονικά μέσα.
    Περαιτέρω ηχρήση μάσκας κρίνεται υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των Δικαστηρίων και η τήρηση των νομίμων προϋποθέσεων που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ εντός των δικαστικών χώρων και πρέπει αυτό να αποφασισθεί από τους Προϊσταμένους κάθε Δικαστηρίου ή Υποθηκοφυλακείου, σύμφωνα με τη σχετική αρμοδιότητα που τους έχει δοθεί από την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.26804(ΦΕΚ Β 1588/25.4.2020).
    Αύριο κλιμάκια από την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας θα περιοδεύσουν στους χώρους των Ειρηνοδικείων και Υποθηκοφυλακείων για να ελέγξουν την υφιστάμενη κατάσταση και το αν τηρούνται τα προβλεπόμενα από το Νόμο μέτρα για τη δημόσια υγεία και ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστικών σχηματισμών.
    Καλούμε την πολιτεία και τους προϊσταμένους των Πρωτοδικείων, Ειρηνοδικείων και Υποθηκοφυλακείων να εφαρμόσουν αυστηρά το υφιστάμενο πλαίσιο, καθιστώντας τους ταυτόχρονα υπεύθυνους για οποιαδήποτε παρέκκλιση που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, ιδίως σε χώρους που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους διάδοσης του ιού.
    Η Δημόσια υγεία πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα όλων μας και προεχόντως αυτών που έχουν την ευθύνη επιβολής και τήρησης των ακολουθητέων διαδικασιών χωρίς την παραμικρή έκπτωση και υστέρηση».
    Διαβάστε και:
    Δικαιοσύνη: Αποχή δικαστικών υπαλλήλων αύριο σε 12 ειρηνοδικεία – Τι καταγγέλλουν


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ